Heger: Chronickým pacientům poplatky za pobyt v nemocnici odpustíme

Lidé hospitalizovaní v nemocnicích déle než tři měsíce přestanou platit regulační poplatek za svůj pobyt, uvedl v neděli ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v České televizi. Změna má být součástí zákona o dlouhodobé péči, už od čtvrtka nemocniční sazba vyskočí z 60 na 100 korun za den.

reklama

"Uznávám, že tento regulační poplatek není limitován. Všechno ostatní poplatky limitované jsou," zmínil Heger, aby dodal: "V první řadě se chystá zákon o dlouhodobé péči, který by z poplatku vyřadil všechny pacienty, kteří jsou chroničtí a kteří jsou v nemocnici déle než tři měsíce."
 
Před negativním sociálním dopadem nárůstu poplatku za pobyt v nemocnici varovala místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Soňa Marková (KSČM). "U nás pro placení poplatku za pobyt v nemocnici nejsou žádné sociální limity. Například v Německu se platí jen za prvních 14 dní. Navýšení plateb je pro řadu lidí likvidační," uvedla Marková.
 
Časové omezení poplatků u chronických pacientů by uvítala i přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK Na Bulovce Jana Hercogová.
 
Ministr Heger zmínil také, že déle než tři týdny je v akutních nemocnicích hospitalizováno zhruba pět procent pacientů. Kolik jich tu tráví tři měsíce nebo delší dobu, šéf rezortu zdravotnictví nespecifikoval. Připustil ale, že nárůst poplatku na 100 korun si ještě nechá vyhodnotit analýzami. Pokud by tento krok příliš poškodil zejména nízkopříjmové skupiny obyvatel, vládní koalice ho podle Hegera ještě přehodnotí.
 
K navýšení platby za pobyt v nemocnici se od 1. ledna příštího roku přidá zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent, která dopadne na cenu léků. Naopak ke stejnému datu přestanou lidé platit 30 korun za položku na receptu a místo toho budou hradit stejnou sumu za celý recept. "Mírně vzroste spoluúčast pacientů. Oproti stávajícím 17 procentům se zvýší maximálně o jedno procento," okomentoval dopad na pacienty Heger. Náklady na jednu domácnost by v průměru měly vzrůst o 40 korun.
 
Ministr okomentoval také financování nemocnic v příštím roce. "Nemocnice určitě dostanou více než 100 procent peněz na letošní rok," uvedl Heger. Vyvrátil tak dřívější zprávu, že by mohly dostat v roce 2012 jen 98 procent toho, co v roce letošním. Peníze do nemocnic půjdou podle Hegera diferencovaně a někde by mohly být až na úrovni 103 procent. "Víc přidáno dostanou ty nemocnice, které o sobě říkají, že jsou dlouhodobě podfinancované. Zohledníme platby za diagnózu," zmínil šéf rezortu zdravotnictví. "Kdo bude mít více pacientů, bude za ně mít víc peněz," dodal.
 
Heger také zopakoval, že všem zdravotníkům od nového roku přidá 6,25 procenta. Další peníze, až do celkového 10procentního navýšení, jim ministr chystá vyplatit až v závislosti na ekonomické situaci Česka. Lékařským odborům se takový přístup nelíbí. S odkazem na uzavřené memorandum chtějí nárůst platů o 10 procent hned od začátku roku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky