Zlato cestuje přes Atlantik dál na východ. Víte proč?

Postoj západní a východní polokoule ke žlutému kovu je výrazně odlišný. Ve Spojených státech amerických došlo v prvním čtvrtletí roku 2017 k poklesu investic, zatímco Východ se ve stejném období vydal opačnou cestou a zlato nadále hromadí. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie
reklama

Když porovnáme první dva měsíce roku 2016 a 2017, tak zjistíme, že letos bylo z USA exportováno o 44,5 tun více. To je nárůst o 78,8 %.

Celkový import zlata do USA za první dva měsíce letošního roku činil pouze 80 tun, přičemž export dosáhl 101 tun. Celková bilance tedy napovídá, že muselo dojít k likvidaci zásob ve výši 21 tun.

A kam se 101 tun vyvezlo? Podle údajů USGS (United States Geological Survey – americká vědeckovýzkumná vládní agentura) směřoval vývoz opět z velké části do východních zemí. Do Číny, Hongkongu a Indie směřovaly téměř 2/3 z celkového vývozu za zmíněné období.


V celém roce 2016 byl poměr vývozu do těchto zemí ještě vyšší. Pokud bychom srovnali poslední dva roky, pak se vývoz do těchto zemí zdvojnásobil z 31 tun na 61,8 tun. Největší množství zlata směřovalo do Švýcarska, následuje Velká Británie, Spojené arabské emiráty a zbytek byl pak vyvezen do Německa, Kanady a Mexika.

Co to tedy znamená? Zdá se, že chování amerických investorů není zcela racionální. I když v současné chvíli vidíme dobrou a růstovou náladu na akciových trzích, problémy mnoha ekonomik vůbec nejsou vyřešeny a je jen otázkou času, kdy přijde další krize.

To si možná západní země stále nechtějí připustit. Naopak východní země si to nejspíše uvědomují a řídí se historicky ověřenou strategií, kdy investice do zlata znamená určitou jistotu. Budoucnost nám ukáže, kdo na přesunu zlata východ vydělá.

Témata: zlato | stříbro | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky