Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se prodávají nekvalitní potraviny! Bendl slíbil častější kontroly

V Česku se prodávají nekvalitní potraviny! Bendl slíbil častější kontroly

Foto: ODS

Kontrola potravin v Česku by měla být méně nárazová, zato častější, uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v nedělní Partii na televizi Prima. Jeho stínový protějšek Michal Hašek (ČSSD) varoval před možnými zdravotními důsledky konzumace výrobků nízké kvality.

"Musíme zlepšit systém kontroly tak, aby nebyla směřovaná na jeden den deseti orgány, ale aby tyto orgány kontrolovaly v čase vícekrát a uměly spolu komunikovat," uvedl Bendl. Podle něj ve stávajícím systému na jednoho zemědělce často přijde hned několik různých kontrol během několika dní, zatímco u jiného se kontroloři dlouho nezastaví. Ministr zemědělství také reagoval na kritiku, podle které čeští spotřebitelé dostávají za stejné peníze horší výrobky než například lidé v Německu. Nedávný průzkum Hospodářských novin to přitom doložil například na kečupu s nižším obsahem rajčatové složky nebo na párcích s menším množstvím masa. "A priori odmítám názor, že za stejnou cenu dostáváme produkty horší kvality. To, že někdo vytáhne jeden konkrétní produkt, neznamená, že se něco takového týká všech položek dostupných na trh," prohlásil Bendl. Nižší kvalitu potravinářských výrobků prodávaných v Česku naopak nezpochybnil stínový ministr zemědělství, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). "Bojím se, aby tlak na to, že si lidé budou dlouhodobě kupovat potraviny nízké kvality, nevedly do budoucna k jejich zdravotním problémům a zvýšeným nárokům na jejich léčbu," varoval. Podle Haška situaci nepřispívá zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent, ke kterému dojde od ledna příštího roku. Podle stínového šéfa rezortu zemědělství nákupčí obchodních řetězců přitlačí na své dodavatele, aby jim dodávali zboží za stejnou cenu i při nižší kvalitě. Něco takového představuje ale podle jihomoravského hejtmana zvýšené zdravotní riziko. Ministr Bendl vliv změny DPH na kvalitu potravin odmítl. Zároveň se postavil proti názoru moderátora Jana Punčocháře, podle kterého řetězce zdražují potravinářské výrobky už teď, aby se v lednu vyhnuli jejich skokovému zdražení. "Ministr zemědělství nemá důkaz o tom, že by řetězce koordinovaly svoji cenovou politiku," prohlásil Bendl. Šéf rezortu zemědělství slíbil také, že na kontroly kvality potravin nebude v příštím roce méně peněz. "Šetřit se má na provozních výdajích, nikoli na kontrolách," uzavřel.

Témata:  potraviny Petr Bendl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy