Eurozóna je v "nebezpečné" situaci

Eurozóna je podle prohlášení britského ministra financí George Osborna ve "velmi nebezpečné a složité situaci" a neřízený rozpad jednotné evropské měny by měl masivní dopad na britskou ekonomiku. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na rozhovor ministra pro televizní stanici BBC.

reklama

"Máme plány pro všechny situace. Jejich přípravu jsme pochopitelně v posledních měsících urychlili, od nás se to jako od britské vlády očekává," uvedl Osborne.

"To neznamená, že bych předvídal jakýkoliv výsledek (současné krize - pozn. red.), jen jsme připraveni na všechno co před nás svět nebo eurozóna postaví," dodal ministr.

V rámci příprav na možnou ekonomickou krizi již Británie také rozhodla o vyčlenění 20 miliard liber na garance úvěrů pro malé a střední podnikatele, což by jim mělo pomoci snížit náklady na půjčky a pomoci rozhýbat ekonomiku.

"Pro Národní garanční úvěrový systém vyčleníme 20 miliard liber, ty by nicméně mohly být rozšířeny až na 40 miliard liber," dodal ministr ve vysílání BBC.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky