Klaus: Čeká nás desetiletí stagnace, placení dluhů a ozdravných balíčků

Prezident Václav Klaus doufá, že se přijetí společné evropské měny v České republice nedožije. Podle něj navíc není na pořadu dne se o euru v Česku bavit a v současné situaci nemá smysl se tím vůbec zabývat, uvedl to ve čtvrtek v on-line chatu na serveru Novinky.cz.

reklama

"Vy jste tak mladá, že se toho dožít můžete. Já doufám, že já už se toho nedožiju," odpověděl čtenářce prezident Klaus.
 
Většina otázek směřovala k problematice současné ekonomické situace a čtenáře vesměs zajímaly Klausovy názory na rozpad eurozóny, unijních mocenských struktur nebo jak vidí budoucnost Česka i Evropy v dalších několika letech.
 
Prezident zopakoval svá tvrzení, která zazněla již na středečním představení jeho knihy nazvané Evropská integrace bez iluzí, kdy uvedl, že Evropa je ve slepé uličce a hlavní podstatou problémů v unii je podle něj chybný politický projekt dosavadní evropské integrace.
 
"Já se obávám, že před námi je desetiletí ekonomické stagnace, splácení dluhů, nepřetržitých ozdravných balíčků, a tak dále. Moc veselá budoucnost to není," odepsal tazateli Klaus.

Prezident se rovněž domnívá, že individuální odchod jedné či více zemí z eurozóny by žádným koncem světa nebyl. "My jsme také zažili odchod země z měnové zóny, tehdy zvané Československo, a nic tragického se nestalo," vysvětlil.
 
Jeden z dotazů se týkal i tématu dostavby jaderné elektrárny Temelín. "Radši jeden další Temelín než tisíce či desetitisíce solárních panelů nebo obrovských vrtulí hyzdících každý koutek naší krásné země," odpověděl Klaus a vyjádřil obavy i nad možnými biopalivy a dalšími 'obdivovanými' tzv. obnovitelnými zdroji energie.
 
Na hlavu prezidenta se z úst čtenářů snesla i slova kritiky, která se týkala toho, zda si Klaus dokáže připustit, že svou 'umanutou' kampaní proti Evropské unii poškozuje české zájmy. "Já myslím, že mým úkolem není těšit bruselské politiky, mým úkolem je prosazovat zájmy České republiky. Témat, o kterých mluvím a píšu, je mnoho, a o problémech - a to nesmírně hlubokých v dnešní Evropě - si dnes štěbetají vrabci na střeše, to není žádná moje umanutost," reagoval.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky