Dosloužil toner vaší tiskárny? Vyhodit jej může znamenat vyhazovat peníze z okna

Stejně jako osobní počítač patří i inkoustová či laserová tiskárna mezi dnes už běžné vybavení českých domácností. Tisk článků z internetu, receptů, domácích úkolů či fotografií z dovolené patří mezi některé činnosti, kterými nám tiskárny zjednodušují každodenní život. Ať už se jedná o tiskárnu laserovou nebo inkoustovou, obě potřebují pravidelně „krmit“ tiskovými náplněmi. Co dělat, když se vypotřebují?

Tiskárna, ilustrační fotografie
reklama

Co si počít se starou náplní? Jak vybrat novou a ušetřit? Radí Roman Novotný ze serveru tonermania.cz.

Dvakrát měř, jednou řež!

Nejprve je třeba si uvědomit, že novou tiskárnu pro domácí použití lze pořídit za cenu startující na tisíci korunách, přičemž průměrná cena originálního toneru či inkoustové kazety může být i dvojnásobná. „Tiskárny jsou v tomto ohledu velmi specifické zboží, proto si ještě před nákupem rozhodně prověřte také cenu nové tiskové náplně pro váš konkrétní model. Vy i vaše peněženka předejdete nepříjemnému překvapení při nákupu náplně nové. Stejně tak s ohledem na cenový poměr tiskárna/náplň doporučuji i samotný výběr nového toneru či inkoustové cartridge ze tří základních typů (viz níže) dobře promyslet,“ říká k problému Roman Novotný ze serveru tonermania.cz.

Má to váš toner „za pár“?

V závislosti na tom, jak často tisknete, vydrží toner či inkoust ve vaší tiskárně průměrně půl roku až rok. První příznaky docházející náplně mohou být typicky vybledlé barvy a nevzhledné pruhy tisku či vynechávání některých oblastí natištěné stránky. Moderní tiskárny vás také s blížícím se vyplýtváním náplně dokáží varovat pomocí informační „bubliny“ na spodní liště plochy vašeho počítače. „Pokud jste tiskárnu delší dobu nepoužívali, máte relativně nový toner, a přesto zaznamenáváte problémy s tiskem, zkuste kazetu vyjmout a řádně protřepat. Při delší nečinnosti tiskárny totiž dochází k usazení tiskového prachu nebo inkoustu, což se může takto nepříznivě projevovat,“ přináší praktický tip odborník z tonermania.cz.

Patří starý toner do koše?

Pokud přeci jen náplň dosloužila, nevyhazujte ji do běžného komunálního odpadu. Ze zákona sice nejsou použité tonery hodnoceny jako nebezpečný odpad a lze je likvidovat na skládkách nebo ve spalovnách, většina výrobců ovšem nabízí sběr použitých tonerů a cartridgí zdarma. Navíc pokud chcete ušetřit, můžete si svůj toner také u některých prodejců nechat znovu doplnit. Bude vám tak sloužit další životní cyklus. Nepoužitelné materiály pak výrobce šetrně zlikviduje. „O možnosti likvidace nebo dalšího využití toneru či kazety se doporučuji poradit přímo s prodejcem vaší tiskárny. Našim zákazníkům například nabízíme možnost použitou kazetu znovu doplnit, přičemž se zaručujeme za stoprocentní výsledek. Tím zákazník jednak ušetří a dochází také ke smysluplné recyklaci. Obal musí být ale v dostatečně dobrém stavu. Rozhodně nelze znovupoužít každý toner nebo cartridge,“ dále doplňuje Novotný.

Originál, renovace nebo zlatá střední cesta?

Kupujete-li do své tiskárny novou náplň, máte možnost výběru ze tří možností dle vašeho rozpočtu a způsobu, jakým tiskárnu nejčastěji využíváte:

1. Originální toner či inkoustová cartridge (průměrná cena: 1 300 Kč)

Koupí nového toneru nebo cartridge stejné značky jako je vaše tiskárna, získáte zejména garantovanou kompatibilitu, kvalitu tisku a barevnou stálost (barvy tisku vydrží dlouho syté, neblednou). „Originální tonery se hodí pro ty, kterým záleží na stoprocentní tiskové kvalitě a jsou si za ni ochotni připlatit. Tuto volbu bych doporučoval ke zvážení například všem, kteří doma často tisknou fotografie. Cena originálů je však oproti ostatním dvěma volbám často -dvoj i trojnásobná,“ komentuje Novotný.

2. Nové kompatibilní tiskové náplně (typická cena: 650 Kč)

Nové náplně v doposud nepoužitých obalech od jiného výrobce, než je značka tiskárny, nabízí typicky jen nepatrně nižší tiskovou kvalitu než první možnost. Spolehlivost a životnost kompatibilních náplní je dnes však zpravidla na stejné úrovni. Riziko vadného kusu a možného poškození tiskárny je velmi nízké. „Nové kompatibilní náplně jsou zajímavou a bezpečnou volbou, jak za novou tiskovou náplň ušetřit. Z našich zkušeností vyplývá, že procento reklamovaných kusů je u těchto tonerů a inkoustů stejně nízké, jako u originálních výrobků. Z mého pohledu se jedná o rozumnou volbu pro většinu domácích uživatelů,“ říká Roman Novotný.

3. Renovované (repasované) tiskové náplně (typická cena: dle kvality renovace 300 – 600 Kč)

V případě renovovaných cartridgí resp. tonerů se jedná o použité obaly, do kterých je znovu doplněn tiskový prášek či inkoust. Kvalita tisku, stejně jako spolehlivost, u nich mohou být na různých úrovních. Solidní výrobci nabízí záruku kompatibility a kromě doplnění prachu či inkoustu také výměnu nejvíce namáhaných součástek. „Tato volba je vhodná pro všechny, kteří chtějí co nejvíce ušetřit a nijak úzkostlivě neřeší tiskovou kvalitu. V praxi tedy pro všechny, kteří čas od času vytisknou zajímavý článek z internetu nebo textový dokument. V tomto případě maximálně dbejte na výběr spolehlivého prodejce. Nekvalitně provedená renovace totiž může vést až k poškození tiskárny,“ varuje zákazníky Roman Novotný.
Čtvrtá volba jen pro dobrodruhy

V prodeji jsou také sady na doplnění toneru či cartridge v domácích podmínkách. Jak říká Roman Novotný, tato volba je jen pro dobrodruhy: „Renovace toneru má smysl jen tehdy, je-li provedena odborníky. Samotný proces vyžaduje profesionální nástroje a znalosti. Výsledek renovace provedené „na koleni“ bývá typicky v lepším případě takový, že tiskárna odmítne nový toner přijmout. V horším případě může dojít k vážnému poškození tiskárny a nutnosti nákladných oprav. Tyto sady navíc řeší pouze výměnu prachu nebo inkoustu, ale ostatní namáhané součástky zůstávají v opotřebovaném stavu.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky