Posílení koruny: zlato a stříbro opět v hlavní roli

Česká národní banka oznámila, že se k dnešnímu dni rozhodla ukončit používání kurzu koruny jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. ČNB se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky, ve kterém jsou hlavním nástrojem úrokové sazby. To do popředí dostává zlato a stříbro ve všech jejich investičních formách. Informuje Radek Šulta, ředitel a místopředseda představenstva České mincovny

Ilustrační fotografie
reklama

S ukončením tzv. intervencí je všeobecně spojováno očekávání posílení koruny. Jak upozorňuje jablonecká Česká mincovna, jeden z největších českých obchodníků se zlatem a stříbrem, díky tomuto vývoji mohou mnozí investoři zcela nově „objevit“ drahé kovy. Důvodů pro to je hned víc:

Posílení koruny se mimo jiné může projevit snížením korunové ceny zlata a stříbra, což ve velmi krátkém výhledu může představovat výkyvy hodnot jednotlivých investic. V dlouhodobém investičním horizontu by se ale nemělo výrazněji projevit. Posílení koruny tak může být naopak vhodnou příležitostí pro další nákup levnějšího zlata a stříbra do investičního portfolia. Česká mincovna se tak připravuje na zvýšený příliv zájemců o investiční mince, medaile a slitky.

Bezprostředně po ukončení intervencí čekají korunu pravděpodobně turbulence. V takových obdobích se investiční kovy projevují jako přístav stability, záruka uchování hodnoty. Pokud začnou velcí hráči uzavírat své korunové pozice najednou, mohlo by tak dojít i ke krátkodobému oslabení koruny nad úroveň 27 korun za euro. V dlouhodobějším horizontu lze předpokládat, že se koruna ustálí i díky stabilním výkonům české ekonomiky okolo hranice 26 korun za euro.

Česká koruna je momentálně silně překoupená, obzvlášť na začátku roku čelila Česká národní banka silnému tlaku spekulantů, kteří především v lednu nakupovali ve velkém koruny ve vidině avizovaného konce intervencí.  Jen za první letošní měsíc tak musela ČNB nakoupit eura za 391 miliard korun, aby kurz koruny udržela. Za únor vynaložila stejným způsobem podle odhadů přes 200 miliard korun. Za dva měsíce letošního roku tedy ČNB intervenovala ve větším objemu než za celý loňský rok. To ukazuje, jaký je o korunu na trhu zájem, byť oproti začátku roku opadl. Spekulanti si totiž uvědomili, že by mohli mít problém s prodejem koruny vzhledem k obrovskému množství nakoupené měny.

Vidina posílení koruny odrazuje momentálně část českých investorů od investic do zahraničních aktiv, protože za cizí měnu dostanou po posílení koruny v přepočtu méně peněz a kurzové riziko může vymazat případné výnosy. Někteří tuzemští investoři tak přesouvají své prostředky například do českých dividendových akcií nebo se proti posílení koruny zajišťují pomocí nástrojů, jako jsou forwardy či různé certifikáty. K hromadnému výprodeji zahraničních aktiv ale nedochází, jedná se spíše o přesuny volných peněz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky