Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB ukončila intervence. Koruna může prudce vyletět nahoru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bankovní rada ČNB na svém dnešním mimořádném měnověpolitickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB. Toto rozhodnutí má okamžitou platnost. O nastavení úrokových sazeb dnes bankovní rada nejednala.

Ukončení používání devizového kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek znamená, že kurz koruny se bude pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu. V důsledku toho může krátkodobě kolísat jedním či druhým směrem. ČNB je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat.

"Rozhodnutí ČNB bylo očekávané a jeho načasování přišlo v jednom z možných termínů. Zároveň přišlo rozhodnutí přišlo v situaci, kdy setrvával devizový trh již několik dní v klidu a nebyly patrné akutní tlaky na posílení koruny. To by mělo omezit volatilitu kursu koruny pro nejbližší dny. Podle našeho předpokladu má koruna v prvních okamžicích bez přítomnosti ČNB tendenci k posilování, je ale těžké určit, zda tato tendence vydrží hodiny nebo týdny. Kurs koruny je nyní plně v tržním prostředí, což znamená, že jí vládnou oboustranné spekulace a o směru jejího pohybu rozhodne, které spekulace právě převládnou. ČNB tvrdí, že je připravena eliminovat nadměrnou volatilitu kursu. Bylo by ale považováno za neúspěch její politiky, kdyby se musela na devizový trh vrátit v horizontu týdnů. Předpokládám tedy ze strany ČNB poměrně široké toleranční pásmo pro pohyb EUR-CZK, konkrétně zhruba 25-28. Osobně nepředpokládám, že by kurs v nejbližší době atakoval ani jednu z hranic tohoto pásma," uvedl ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Reakce koruny na oznámení ČNB není tak silná, jak se možná očekávalo. Koruna má zatím tendenci posilovat a nachází se pod hladinou 27 CZK/EUR. Výraznější posílení koruny se však zatím nekoná. Téměř s jistotou lze říci, že výraznějším pohybům koruny v tuto chvíli brání intervencemi ČNB. Jak si vysvětlit skutečnost, že ČNB ukončila kurzový závazek a přitom dále intervenuje? Ukončení kurzového závazku znamená, že ČNB již nebude bránit koruně posílit pod hladinu 27 CZK/EUR, avšak na devizovém trhu zůstává aktivní a intervencemi kurz koruny usměrňuje. Kurzový závazek je minulostí, intervence ČNB však pokračují," míní analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

"Další otázka se pojí s následným vývojem kurzu koruny. Na základě ani ne hodinového post exit obchodování nelze dělat jednoznačné závěry, avšak vše nasvědčuje tomu, že ČNB zatím nehodlá připustit výraznější výkyvy koruny. Toto období vysoké, ale nikoliv extrémní volatility, bude pokračovat i dnes odpoledne a pravděpodobně i během zítřka. V několikatýdenním nadhledu je velmi obtížné odhadovat, kterým směrem se bude koruna ubírat a to s ohledem na silný příliv zahraničního spekulativního kapitálu do korun v posledních měsících. Posilování koruny směrem k hladině 26 CZK/EUR či lehce pod tuto hladinu je však mírně pravděpodobnější. Každopádně nelze vyloučit ani krátkodobé oslabení koruny nad hladinu 27 CZK/EUR. Považuji za nutné zdůraznit, že ČNB pravděpodobně nebude tolerovat příliš rychlé posilování koruny, na druhé straně nebude tak striktně bránit případnému oslabení české měny," dodal.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) CZK

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.