Jedna z nejlepších škol v Evropě končí? Přesuňte ji do Česka, píše Babiš

Maďarský parlament ve středu schválil kontroverzní novelu zákona omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána. Z Česka se ihned ozvaly hlasy, že by se instituce mohla přesunout do Prahy.

Ilustrační fotografie
reklama

Proti zákonu, který CEU i některým dalším školám znemožňuje další působení v Maďarsku, se ostře ohradilo Německo nebo USA. Podporu CEU vyjádřili maďarští vědci a výukové organizace, a také více než 500 předních mezinárodních akademických pracovníků, včetně 17 laureátů Nobelovy ceny.

Otevřený dopis Orbánovi kvůli novele poslali i zástupci českých vzdělávacích a kulturních institucí. „Takto diskriminační zneužívání práva je charakteristikou nedemokratických, autoritářských režimů, o kterých jsme předpokládali, že se po zkušenostech z minulého století do Evropy již nevrátí," stojí v dopise, pod nímž jsou podepsáni například děkanka Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Mirjam Friedová, děkan FAMU Zdeněk Holý nebo ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.


Vídeňská místostarostka Maria Vassilakouová CEU nabídla, aby se usídlila v rakouské metropoli. Její spolupracovníci už prý jsou s CEU v kontaktu. A zájem o školu je také v České republice.

„Jedna z nejlepších škol v Evropě, @ceuhungary, bude asi muset skončit. Neměli bychom jim pomoct a mít je v Praze? Rád o tom budu jednat,“ nabídl prostřednictvím sociálních sítí český ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Maďarský parlament schválil zákon omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí. Taková diskriminace nemá v demokratických zemích obdoby,“ upozornil na twitteru bývalý šéf Akademie věd České republiky a prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Navrhuji, aby se Středoevropská univerzita přestěhovala do Prahy. Našla by zde důstojné podmínky, včetně zájmu Akademie věd o spolupráci,“ dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky