Pálení a slzení očí, bolest hlavy. Nevhodné osvětlení snižuje pracovní výkonnost

Pálení a slzení očí, bolest hlavy nebo rychleji nastupující únava. Takové jsou příznaky, pokud se pracuje v kanceláři se špatně nastaveným osvětlením.

práce v kanceláři
reklama

Mnoho investorů a větších společností stále nebere světlo jako důležitý faktor, soustředí se spíše na cenu a sáhnou po první variantě. A primárně se zaměřují na designovaný nábytek. To je však chyba. „Doporučujeme investovat do kvalitního osvětlení podobnou částku jako do pěkného nábytku. Významně totiž ovlivňuje pracovní výkonnost, což si v současné době uvědomují především start-upy nebo IT společnosti,“ upřesňuje Filip Veselý z realitní a konzultační společnosti OFFICE HUNTERS. Spousta lidí se běžně dívá do počítače i deset hodin denně. Kvůli tomu se snižuje frekvence mrkání a zvyšuje se odpařování množství slz. Oko je tak zarudlé a suché. „Únava přichází dříve, což má dopad na výkon v práci. Nejméně vhodné prostředí je v klimatizovaném kancelářském open space s minimálním přístupem denního světla a s prudce nastavenými stropními zářivkami,“ vysvětluje doktorka medicíny Martina Veselá z oční kliniky Gemini, podle které je ideálem co největší přísun denního světla. „Hlavně nedoporučuji vysoké kontrasty, například bílý stůl a černý koberec. Oko se rychleji unaví také z lesklých ploch, třeba ze skleněného stolu. Pracovní prostředí by mělo být co nejlépe barevně sladěné.“

V českých kancelářích se stále objevuje řešení pomocí rastrových svítidel. Původní zářivky se však hojně nahrazují pomocí LED panelů. Důležitým faktorem je také rozmístění nábytku. „Vzhledem k tomu, jak rychle úspěšné firmy rostou a mění space-plan kanceláří, tak bych volil samostatně stojící lampy s možností regulace intenzity. Nejsou spojeny pevně se stavební konstrukcí, a tím plní požadavek na flexibilitu,“ uvádí Jiří Vévoda ze společnosti U1 lighting.

Lampy se senzorem pohybu

Volně stojící lampy mají dnes vysoký stupeň inteligence – automaticky regulují svůj světelný výkon podle intenzity denního osvětlení. Mají v sobě zabudovaný pohybový senzor, který sleduje přítomnost zaměstnanců. Kromě dalších funkcí se dá například ovlivnit únava a výkon člověka. „Ráno stačí použít studenou bílou barvu světla, která přirozeně kopíruje východ slunce. Stejně tak po obědě se může použít více modré složky světla, která vybudí k práci a potlačí únavu. Naopak večer je vhodné osvítit místnost teplou bílou barvou, blížící se barvě klasické žárovky. Tím necháváme oči a tělo přirozeně odpočinout,“ konstatuje Vévoda.

Přijdete do práce, ani nemusíte zapínat světlo, lampy vše obstarají. Mezi sebou totiž komunikují, vědí, kolik lidí se pohybuje na daném prostoru, a dokáží světlo po místnosti rozvrstvit. „Nespornou výhodou je mobilita a až šedesátiprocentní úspora energie. Nemusí se k nim tahat kabely a řešit vrtání do stropu,“ dodává Vévoda, podle kterého může vyjít jedna inteligentní lampa až na třicet tisíc korun. „Největší zájem o ně mají nadnárodní a IT firmy, které již mají vlastní zkušenost z jiných zemí.“

A jak předcházet bolení hlavy a červeným očím ze špatně osvětlené kanceláře? Třeba pomocí cviků. Zaměřte se na bod v co nejdelší vzdálenosti, a pak se zase vraťte pohledem na obrazovku. „Vhodné je dělat častější přestávky a střídat pohledovou vzdálenost. Důležitá je dobrá hydratace, hodně pít. V případě zvýšené únavy očí je vhodná pravidelná aplikace umělých slz bez konzervačních látek několikrát denně. Pokud ani to nezabírá, je nutné navštívit oční kliniku,“ radí doktorka Veselá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky