Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost je v Evropě na osmiletých minimech, Česko na čele pelotonu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nezaměstnanost v eurozóně spadla v únoru na nová osmiletá minima na 9,5 %. Podobně dobře si vede trh práce v celé Evropské unii, kde nezaměstnanost poklesla na 8 % – nejnižší úrovně od ledna 2009. Ukazuje se tak, že vylepšující se situace na trhu práce je i nadále hlavním motorem evropského hospodářského růstu. Informuje Jan Bureš Hlavní ekonom Patria Finance.

Po dnešních číslech vylepšujeme náš odhad růstu na první kvartál na 0,5 %  mezikvartálně (viz graf) a za celý rok 2017 pak může dosáhnout opět 1,7 % (lehce nad odhadem trhu).Na čele pelotonu i nadále zůstává Česko a to přesto, že se pokles počtu nezaměstnaných v březnu zastavil. I tak zůstává míra nezaměstnanosti na 3,4 % suverénně nejnižší v rámci celé Unie. Podobně jako v Německu (3,9 %) proto neočekáváme, že v tomto roce bude nezaměstnaných výrazně ubývat. Spíše počítáme s tím, že přirozený nedostatek pracovníků bude dál tlačit mzdy vzhůru. To je jeden z hlavních argumentů, proč by ČNB v dohledné době měla otočit kormidlo, opustit intervence a připravovat se na první utažení měnových kohoutů.

V rámci Evropské unie zůstávají stále velké rozdíly v míře nezaměstnanosti. Přesto, že se situace vylepšuje především v regionech s vyšší mírou nezaměstnanosti (Španělsko a v posledním měsíci i Itálie), dynamika mezd i inflace v těchto částech euro-klubu zaostává za Německem. I proto ECB zatím nebude chtít uspěchat útlum od politiky měnové expanze. Zvlášť poté, co březen přinesl další pokles jádrové inflace. I proto z dnešních čísel euro mnoho pozitivních bodů nevytěží.

Témata:  ekonomika nezaměstnanost Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.