Zájem o studium dvou cizích jazyků roste. Velký boom zažívá němčina

Znalost jednoho cizího jazyka v mnoha zaměstnáních už nestačí. Téměř 26 procent studentů vzdělávací společnosti Tutor se proto učí najednou dva cizí jazyky. Za poslední tři roky zájem o toto studium roste. Letos je to o 15 procent více než loni. Velký boom zažívá po třech letech opět německý jazyk a poptávka se zvýšila také po ruském jazyce. Naopak stagnuje zájem o italštinu.

Ilustrační fotografie
reklama

Z celkového počtu všech studentů společnosti Tutor, 26 procent studuje dva cizí jazyky. „Zvyšující se poptávka po studiu druhého cizího jazyka je jasným signálem toho, že samotná znalost angličtiny už nepostačuje a lidé chtějí být připraveni na požadavky trhu práce,“ uvedla Bibiana Machátová, vedoucí manažerka oddělení metodiky vzdělávací společnosti Tutor.

Spolu s angličtinou se 35 procent studentů učí německy, 22 procent španělsky, 19 procent rusky a 12 procent francouzsky. Nejmenší zájem je o italštinu. „Pokud jde o německý jazyk, mladí lidé si oprašují vědomosti ze střední školy. Naopak ruština se stává zajímavou a věnují se jí mladí lidé, kteří se tento jazyk a azbuku ve škole nikdy neučili,“ vysvětlila Bibiana Machátová.

Z ankety, kterou společnost Tutor provedla, dále vyplynulo, že 25 procent studentů se učí druhý jazyk kvůli cestování. A právě tito studenti se často ptají, kdy začít s výukou druhého cizího jazyka a jakou kombinaci zvolit. Paušální rady sice neexistují, ale určitě není vhodné začínat s učením dvou či více jazyků najednou. Při výběru kombinací lze zvolit jednu ze dvou možností. Vybrat si příbuzné jazyky jako angličtina a němčina nebo španělština a francouzština, anebo zkombinovat řeči odlišně například angličtinu s maďarštinou. „Obě varianty mají výhody a nevýhody. U příbuzných jazyků budete třeba lépe rozumět psanému textu, ale mohou se vám vkrádat slovíčka z jednoho jazyka do druhého,“ dodala vedoucí manažerka oddělení metodiky vzdělávací společnosti Tutor.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky