Důchodci jsou tahouny turistiky, tvrdí analýza

Turisté ve věku 50 a více let začínají být tahouny výjezdové turistiky. Vyplývá to z analýzy Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK), o které blíže informovala v úterý.

reklama

Za posledních pět let (2006-2011) zaznamenala tato skupina cestujících prudký nárůst, a to z 15 procent celkového počtu klientů na 32 procent u poznávacích zájezdů a z 13 procent na 22 procent u pobytových zájezdů.
 
"Vývoj v České republice kopíruje vývoj v celé Evropě, kde došlo k nárůstu této skupiny cestujících v letech 2005 až 2010 ze 17 procent na 27 procent z celkového počtu klientů cestovních kanceláří," komentoval výsledek průzkumu ACK místopředseda asociace Jan Papež.
 
"U poznávacích zájezdů je tento trend nepřehlédnutelný. Klienti ve věku přes 50 mají ještě tradiční vzdělání, kde zeměpis a dějepis hrál významnou roli. Lidé, kteří prožili svá mladá léta bez možnosti cestovat a přitom byli vzdělávacím systémem vedeni seznámit se s historií a místopisem mnoha zemí, měli a mají své cestovatelské sny. Věk po 50 je ideálním věkem pro splnění takových snů,“ doplnil Papež.
 
Nárůst pobytových zájezdů klientů ve věku přes 50 může být podle asociace ovlivněn i pobídkami některých destinací, které poskytují speciální slevy této skupině klientů – např. Španělsko, Kypr a Řecko. Výrazně také roste i počet dovolených prarodičů s vnoučaty. Ekonomická situace nutí rodiče využít plně čas pro své zaměstnanecké povinnosti a dovolenou s dětmi přesouvají na prarodiče.
 
"Evropa stárne a nabídka služeb v České republice by se tomu měla přizpůsobit. Stejně tak marketingové aktivity příslušných institucí, např. CzechTurismu by měly tento trend zaznamenat a dát jasně na vědomí evropským klientům ve věku přes 50, že Česká republika může být pro jejich cesty skvělým cílem," upozornil Papež.

Témata: důchodci | turismus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky