V Česku přibývá počet chytrých domácností. Máte také inteligentní bydlení?

Rapidně přibývá domácností, které jsou takzvaně chytré. Tedy řízené přes aplikace a napojené na internet. Podle statistik se v Česku prodej chytrých systémů za poslední čtyři roky zčtyřnásobil. Přesto se do kategorie inteligentního bydlení řadí stále pouze dvě procenta českých domácností. Nejčastěji si Češi pořizují chytrá topení a bezpečnostní systémy, sahají však i po komplexnějších řešeních, která propojují více zařízení najednou.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle nedávného průzkumu portálu statista.com i v České republice citelně přibývá fanoušků inteligentních spotřebičů a systémů do domácností. Pomocí mobilních či webových aplikací je tak v současnosti spravováno na 90 tisíc domácností. „Ukazuje se, že nejčastěji zatím Češi pořizují chytrá topení a bezpečnostní systémy,“ uvedl předseda Asociace chytrého bydlení Jiří Konečný. Mezi další oblíbené inteligentní technologie patří například řízené osvětlení, s pomocí kterého si majitel může nastavit spínání, intenzitu světla či barevné spektrum.

Nejčastěji využívaný prvek chytrých domácností – inteligentní regulace vytápění – může podstatným způsobem zvýšit komfort bydlení a snížit náklady na energie. „Chytrý regulátor topení umožňuje například nastavit průběh teplot v interiéru pro každý den v týdnu nebo ovládat kotel či tepelné čerpadlo na dálku pomocí internetu,“ popisuje některé možnosti inteligentní regulace vytápění Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti Enbra, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky.

Stále častěji ale sahají majitelé domů i po komplexnějších řešeních, která propojují více zařízení v domácnosti najednou. Ucelený systém totiž umožňuje ovládat téměř celou domácnost včetně vytápění, osvětlení a klimatizace z jednoho centrálního bodu. Díky tomu mohou majitelé docílit výrazného snížení spotřeby elektřiny, zefektivnění využití spotřebičů či zvýšení bezpečnosti.

Větší bezpečnosti domácností napomáhají systémy na dálkové ovládání a programovatelné sestavy s mnoha automatickými funkcemi. „Aktuálním trendem je například instalace rolet s napojením na centrální systém. Před odjezdem na dovolenou lze snadno naprogramovat dobu automatického vytažení a spuštění rolet. Zloděje pak nenapadne, že je dům prázdný,“ vysvětlil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií. „Pokud má zákazník navíc od jednoho výrobce například garážová vrata, rolety či žaluzie, pak lze všechny tyto prvky programovat v rámci centrálního systému budovy,“ dodal Valenta. Výhodou navíc je, že chytré nemusí být nutně pouze novostavby. Pokročilými technologiemi lze vybavit i starší domácnosti. „Často stačí pouze rozšíření stávající elektroinstalace o bezdrátové řešení,“ vysvětlil Jiří Konečný.  

I přes rostoucí zájem o takzvaný internet věcí a chytré domácnosti je Česká republika stále až na šestnáctém místě v rámci Evropy. Kousek za Českem je s necelými dvěma procenty Slovensko. V Polsku zatím chytré technologie využívá pouhé jedno procento domácnosti. Naopak nejvíce si tento trend oblíbili Němci, kde je systémy nové generace vybaveno více než 11 procent všech domácností. V těsném závěsu za Německem je například Velká Británie či Francie.

Témata: bydlení | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky