Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dárky ze zahraničí vyjdou Čechy levněji a s větším výběrem

Dárky ze zahraničí vyjdou Čechy levněji a s větším výběrem

Foto: Pixmac

Důvodem pro nákupy v zahraničí nejsou jen výhodnější ceny, ale také větší výběr a možnost pořídit si zboží, které v České republice není k dostání. Vyplývá to z průzkumu pro GE Money Bank zveřejněného v pondělí.

České zákazníky lákají i novinky, které v Česku teprve budou uvedeny. Alespoň občas přitom za hranicemi nakupuje 30 procent Čechů - téměř polovina z nich (48 procent) letos plánuje nakoupit v zahraničí i menší část vánočních dárků. "Alespoň příležitostně nakupuje v zahraničí téměř třetina Čechů. Nejčastěji se jedná o obyvatele příhraničních oblastí, čemuž odpovídají i země, které jsou cílem nákupů: Německo, Polsko a Rakousko," přiblížila výsledky průzkumu Jarmila Kowolowská, manažerka kreditních karet GE Money Bank. Za nákupy do zahraničí vyráží 30 procent Čechů, ať už pravidelně (šest procent), nebo příležitostně (24 procent). Téměř polovina (48 procent) z těch, kdo v zahraničí nakupují, přiznává, že letos plánují v zahraničí pořídit i určitou část vánočních dárků. Více než třetina (37 procent) o tom pak uvažuje, pouze 14 procent lidí nemá o jejich pořízení v cizině vůbec zájem. Mezi oblíbené země pro nákupy v zahraničí patří kromě Německa, Rakouska a Polska i Slovensko - především mezi obyvateli Moravskoslezského (29 procent) a Jihomoravského kraje (47 procent). Dotazovaní také uváděli Velkou Británii a Itálii, do nichž jezdí nakupovat hlavně lidé s vyšším vzděláním. Cílem nakupujících jsou nejčastěji hypermarkety a supermarkety (70 procent), ale i trhy (64 procent) a obchodní domy (60 procent). Lidé z pohraničních oblastí nakupují nejvíce potraviny a nápoje (například v Ústeckém kraji až 56 procent dotázaných), naopak Pražané si pořizují především oblečení (37 procent). Důvodem pro nákupy v zahraničí nejsou jen výhodnější ceny, které uvedlo 64 procent dotázaných. Češi oceňují také větší výběr (40 procent), možnost koupit si produkty, které v Česku nejsou dostupné (32 procent), nebo novinky, které na náš trh přijdou později (19 procent). Mnohé také láká, že cestu spojí se zajímavým výletem (44 procent). Jen tři procenta respondentů v zahraničí nakupují, protože je zde podle nich zboží kvalitnější. Naopak ti, kteří se nákupům v zahraničí vyhýbají, jmenují jako hlavní důvod celkové náklady, k nimž je třeba přičíst i cenu za dopravu, dále příliš velkou vzdálenost, složitou dopravu nebo jazykovou bariéru.

Témata:  Vánoce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 9:59

Jurečka představil flexibilní novelu zákoníku práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil novelu zákoníku práce, jejímž hlavním cílem je zvýšit flexibilitu pracovněprávních vztahů. Novela rovněž posiluje konkurenceschopnost zaměstnavatelů, zároveň však zachovává ochranu práv zaměstnanců a podporuje lepší sladění pracovního a rodinného života. Tento legislativní krok reaguje na aktuální potřeby moderního trhu práce a reflektuje podněty, které MPSV obdrželo v rámci jednání a kulatých stolů. Těch se účastnili zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů a odborníci na pracovní právo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy