České obce živoří, rozprodávají svůj majetek

Českým a moravským městům dochází peníze a obce jsou nejzadluženější za posledních dvacet let - dluhy dosáhly 83,3 miliardy korun. Spasit by je mohly nové investice s dotacemi od Evropské unie, na které však radnice musí přispět z vlastní kapsy. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN).

reklama

Právě nutnost spoluúčasti na nových investicích je jedním z hlavních důvodů výprodeje obecního majetku. HN na to přišly v rámci pátrání po tom, jak jsou na tom obce po roce vládnutí nových městských a obecních rad. Inventura ukázala, že dalším podstatným důvodem je fakt, že obce na spravování majetku už nemají peníze. "Plánujeme odprodej zbytného majetku, či dokonce zatěžujícího," potvrdil současný trend primátor šedesátitisícové Opavy Zdeněk Jirásek. "Snažíme se stabilizovat finanční situaci a dostát všem závazkům, myslíme ovšem i na rozvoj. Problémy nám však způsobují nejasnosti kolem rozpočtového určení daní na příští období," odhalil Jirásek problém mnoha obcí v Česku.
 
Nový způsob přerozdělování daní má platit od roku 2013, koalice se však stále nedokázala shodnout na konečné podobě návrhu. Příjmy z rozpočtového určení daní přitom tvoří přibližně třetinu obecních rozpočtů. "Nejvíce se to týká obcí s pěti až deseti tisíci obyvateli - ty mají nejnižší příjmy na obyvatele. V rozpočtovém výboru sněmovny zazněl pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu, který navrhuje, aby se mezi obce s nejnižšími příjmy na obyvatele rozdělila částka 300 milionů korun, a tím se jim aspoň příští rok kompenzoval malý příjem, který teď mají," prozradil ředitel odboru územních rozpočtů ministerstva financí Jan Zikl. Mimořádná injekce by se měla týkat tří set českých a moravských obcí a měst.

Témata: obce, města

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky