Šéf lékařské komory: 50 tisíc korun měsíčně je znakem nějakého bohatství? To je bizarní

ČSSD v rámci předvolebního boje ohlásila plány na změnu daňového systému. Větší zdanění by se podle sociálních demokratů mělo dotknout těch, kteří berou více než 50 tisíc korun měsíčně. Proti tomu se ale důrazně ohradili lékaři, podle kterých by to mohlo přispět k dalšímu odlivu odborníků do zahraničí.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle místopředsedkyně senátního zdravotnického výboru a bývalá ministryně zdravotnictví Mileny Emmerové bude záležet na tom, jaký limit bude stanoven pro vyšší zdanění. Uznává ale, že pokud to bude částka 50 tisíc korun, o které se teď mluví, dotkne se návrh i lékařů.

„A samozřejmě by to pro ně představovalo úbytek v řádu tisíců korun měsíčně. To by jistě nepřispělo ke stabilitě personálu, který už je tak nedostatkový,“ myslí si senátorka. Proto by podle ní záleželo na tom, kde by byl domluvený limit pro progresivní zdanění. „To není žádný návrh, nic pevného, to je prostě věc určená k diskuzi, a v žádném případě to není žádné ustanovení,“ vysvětlovala v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu.

„Musíme to také chápat z toho druhého konce. Je to určitá dobrá vůle srovnat velký rozdíl mezi takzvanými bohatými a chudými. Tento narůstající rozdíl v příjmech je třeba zmírnit. Chápala bych to jako téma k diskuzi a uvidíme, co se z toho vyvrbí… Chtěla bych poprosit lékařskou komoru, aby hned nevypálila ten nejhorší argument. Někdy to na mě působí, jako že nejlepší obrana je útok,“ vzkázala lékařům.

Šéf České lékařské komory Milan Kubek ale oponuje, že je „bizarní hovořit o tom, že příjem 50 tisíc korun měsíčně je znakem nějakého bohatství a je třeba lékaře trestat za to, že studovali, mají kvalifikaci a chodí poctivě do práce.“ 


„Už 25 let budujeme kapitalismus, a v sousedním Německu je minimální mzda 41 tisíc korun,“ připomněl. 

Zavedení tohoto zdanění by podle něj nebylo pro lékaře signálem k tomu, aby utekli do ciziny, ale obává se, že přestanou sloužit. „Průměrný příjem lékaře kolem 60 tisíc je dosažen pouze tím, že lékař musí měsíčně odpracovat 250 hodin. Když mu řeknete, že čím více bude pracovat, tím méně bude dostávat za svou práci, tak lékaři přestanou sloužit nad rámec zákonem stanovených 150 hodin,“ varuje Kubek s tím, že se zdravotní péče zastaví a zkolabuje.

Návrh ČSSD považuje pouze za politický marketing. „Je to reklama. Každá strana se snaží nalákat ve volbách určitou skupinu voličů. Nemyslím ale, že by ta skupina voličů, jejichž chování a jednání je primárně určováno závistí, byla tak velká, aby na ní mohla ČSSD vyhrát volby.“ 

„Život mě naučil, že nejlepší obranou je útok. A pokud chcete zabránit tomu, aby nějaký nesmysl byl přijat, musíte se poměrně razantně proti němu vymezit,“ opáčil Emmerové Kubek. 

Problém Kubek nevidí v tom, že by v Česku byly velké rozdíly v příjmech. Naopak prý jde o to, že většina Čechů se pohybuje pod minimální mzdou v Německu. „Tam lékař dostane čtyřnásobný plat, u nás ale jen herdu do zad, a je trestán za to, že je ochotný hodně pracovat. To je velmi kontraproduktivní, a je dobré se proti takovému návrhu hned a razantně vymezit,“ dodal Kubek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky