Klientům H-Systemu se vrátí první peníze, jen drobné

Stovky klientů zkrachovalého H-Systemu se po 13 letech od prohlášení konkurzu na firmu zřejmě dočkají prvních peněz, budou to ale jen desítky tisíc korun, zatímco lidé toužící v půli devadesátých let po novém bydlení tehdy firmě zaplatili v průměru milion. Píše o tom středeční vydání deníku E15.

660
reklama

Peníze pocházejí z prodeje majetku H-Systemu. O jejich rozdělení rozhodl pražský městský soud na začátku listopadu. Každá ze zhruba 400 fyzických osob a 50 firem dostane 6,84 procenta ze své pohledávky. Celkem soud rozdělí 140 milionů ze dvou miliard přihlášených pohledávek.
 
Proti rozvrhu zpeněžení se lze ještě odvolat, zatím tak podle mluvčí pražského městského soudu Martiny Lhotákové nikdo neučinil. Také právní zmocněnec poškozených klientů H-Systemu Hana Marvanová deníku E15 řekla, že se proti tomuto rozdělení peněz soudem neodvolá. Důvodem je, že zatím nikdo z poškozených klientů nedostal ani korunu, a může se tak nyní dočkat alespoň první částky.
 
„Za poškozené ale nesouhlasíme s takto nízkým podílem, to je naprosto nedostačující,“ uvedla Marvanová. Aktuální rozhodnutí soudu je ale podle ní pouze částečným rozvrhem, a rozdělená částka z konkurzu tak zatím není konečná.
 
Další peníze se klienti H- -Systemu snaží získat z konkurzu tím, že chtějí zrušit dubnové rozhodnutí soudu, který odsouhlasil přednostní výplatu 71 milionů korun oddělenému věřiteli Global Financial Restructuring (GFR).
 
„Podáme mimořádný opravný prostředek, nejspíše dovolání k Nejvyššímu soudu nebo možná ústavní stížnost,“ podotkla Marvanová.
 
GFR odkoupila 800milionovou pohledávku od Konsolidační agentury, která ji převzala od Komerční banky (KB).
 
Pohledávka vznikla na základě úvěrů, které dala KB firmám zakladatele H-Systemu Petra Smetky. Za poskytnutí úvěrů stanulo před soudem šest osob včetně představitelů KB. Soud sice podle Marvanové konstatoval, že úvěry došlo ke spáchání trestného činu, stíhání ale zastavil z důvodu promlčení. Pohledávka GFR proto podle ní neměla být uznána, neboť vznikla z trestné činnosti.
 
Další část poškozených soud odkázal s uplatněním škody na občanskoprávní řízení. Smetka podle soudu připravil 1095 lidí o 980 milionů korun.

Témata: podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky