Spočítejte si, o kolik vás obereme. Satirická kalkulačka se vysmívá ČSSD

Sociální demokraté navrhují ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 korun by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50.000 korun měsíčně by daň měla být 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Sazby daně by podle výše zisku měly být 14, 19 nebo 24 procent.

Bohuslav Sobotka
reklama

Na stránkách spravedlive-daně.cz (ZDE) vyzývá Bohuslav Sobotka, abyste si spočítali na jejich daňové kalkulačce, o kolik více s ČSSD vyděláte.

Pokud máte nižší příjmy, kalkulačka vám ochotně spočítá, o kolik více po navrhovaných změnách ČSSD vyděláte. Jakmile však máte příjem vyšší než 49 000 korun, kalkulačka už rozdíl nepočítá, protože v tomto případě začínáte prodělávat.

A u příjmu od 100 001 korun hrubého vám kalkulačka nespočítá už raději vůbec nic, jen si přečtete výsměšný text se smajlíkem: Gratulujeme Vám, patříte k 1 % lidí s nejvyššími příjmy! :-) 

Satirická kalkulačka na stránkách nespravedlive-dane.cz (ZDE) vypadá na první pohled úplně stejně, ale počítá všechny rozdíly v příjmech.

"Gratulujeme, někoho okradli o desetitisíce abyste si polepšil(a) o
724 Kč", napíše kalkulačka člověku s hrubou mzdou 18 000 korun.

"Díky ČSSD vaši rodinu stát měsíčně okrade o 134 Kč", sdělí kalkulačka člověku s hrubou mzdou 50 000 korun.

U částky 100 001 korun se místo výsměšné gratulace ukáže sdělení, že díky ČSSD „vaši rodinu stát měsíčně okrade o 11 752 Kč“.

ČSSD u svých nových daňových návrhů argumentuje tím, že by měly klesnout daně více než 90 procentům zaměstnanců a 99 procentům firem. Jejich "spravedlivá daň" s odstupňovanými sazbami má výrazně pomoci lidem s nejnižšími a středními příjmy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky