dTest: Kampaň „Chci výhodnější energie“ zná vítěze aukce

V rámci hromadné změny dodavatele energií pořádané spotřebitelskou organizací dTest proběhla aukce, v níž zvítězila společnost Europe Easy Energy. Modelová domácnost při přechodu na vítězný tarif ročně ušetří průměrně 1168 Kč za elektřinu a 3810 Kč za plyn. Dodatečná nezávazná registrace do kampaně je stále možná.

Zemní plyn
reklama

Dodavatelé soutěžili v předkládání nejvýhodnější nabídky cen elektřiny a plynu pro necelých 50 000 domácností zaregistrovaných do kampaně „Chci výhodnější energie“. Aukce proběhla 16. února. „Nejnižší cenu za elektřinu i plyn v aukci nabídla společnost Europe Easy Energy, která zároveň splnila námi stanovené podmínky chránící zákazníka,“ uvádí Martin Černý, ředitel dTestu. A upřesňuje: „Modelová domácnost se spotřebou elektřiny 3,2 MWh za rok v sazbě D02d a plynem vytápěným zatepleným rodinným domkem se spotřebou 15 MWh ročně při přechodu na vítězný tarif ušetří průměrně téměř 5000 Kč. A to 1168 Kč ročně za elektřinu a 3810 Kč ročně za plyn.“

Modelovou domácnost, pro kterou platí uvedený výpočet úspory, obývá tři až pět osob, které využívají elektřinu na běžný chod spotřebičů a svícení. Odhad úspory vychází z porovnání s průměrem cen nejčastěji využívaných produktů dominantních dodavatelů na trhu. Výsledná úspora se může v konkrétních případech lišit, záleží na stávajícím dodavateli, tarifu a spotřebě každého odběrného místa.

Jednou z podmínek účasti v aukci bylo stejně jako v loňském ročníku přistoupení k Etickému kodexu obchodníka s elektřinou nebo plynem. Energetický regulační úřad vydal několik týdnů před aukcí nové znění etického kodexu, vítězný dodavatel se proto zavázal přihlásit se k nové verzi kodexu dodatečně. „Etický kodex nově ukládá dodavatelům, aby na vyúčtování uváděli, zda je smlouva uzavřená na dobu určitou či neurčitou. Dále by tam neměla chybět délka výpovědní doby a u smluv na dobu určitou i datum, kdy smlouva končí a kdy má dojít k případnému automatickému prodloužení smlouvy. Zahrnutí těchto údajů do vyúčtování vítáme a navrhovali jsme to během připomínkování kodexu. Z našich zkušeností totiž vyplývá, že dodavatelé často spotřebitelům údaje o jejich smlouvách neposkytují,“ říká Martin Černý.

Kampaň „Chci výhodnější energie“ nyní přechází do fáze výpočtů, do konce března dostanou registrované domácnosti individuální nabídku s vyčíslením možné úspory. Lidé pak budou mít několik týdnů na rozmyšlenou, zda chtějí nabídku přijmout. Registrovaní uživatelé nemají povinnost stát se zákazníky vítězného dodavatele.

Registrace domácností do hromadné změny dodavatelů „Chci výhodnější energie“ skončila ke dni aukce. Nyní je možné ucházet se o místa, která se uvolní po spotřebitelích, kteří se rozhodnou nevyužít nabídku ke změně dodavatele. „Stačí vyplnit registrační formulář na stránce www.ChciVyhodnejsiEnergie.cz. Registrace je nadále zdarma a nezavazuje vás k přechodu k novému dodavateli,“ uzavírá Černý.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky