Česká ekonomika zamrzla, bude hůř

Podle analytiků jsou úterní data o vývoji českého HDP za třetí kvartál potvrzením, že česká ekonomika dál zpomaluje svůj růst. I v příštích měsících navíc bude stále bojovat se slabou domácí poptávkou a s dalším zpomalením zahraniční poptávky.

reklama

"Na rozdíl od úvodních ranních dat z Německa a Francie přišla z ČR studená sprcha. V meziročním vyjádření sice ještě ekonomika roste, avšak z pohledu směru dalšího vývoje je podstatnější mezičtvrtletní stagnace," uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB. "Prozatím nejsou známy podrobnosti, avšak dá se předpokládat, že ekonomiku táhne pouze zahraniční obchod, zatímco domácí poptávka stále klesá. Ve zkratce se dá říct, že česká ekonomika stále stojí pouze na jedné noze, a sice na výrobě aut, protože ostatní odvětví a obory jsou převážně v útlumu. Stavebnictvím počínaje, službami konče," upozornil. Nijak dobré výsledky neočekává ani pro konec roku, meziroční růst podle něj poklesne pod jedno procento.
 
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky vzrostl ve třetím čtvrtletí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 1,5 procenta, mezičtvrtletně stagnoval.
 
"Zpomalení ekonomiky se čekalo, ale realita je zřejmě ještě o něco horší, než byla očekávání. Pozitivně na českou ekonomiku působí zejména vývoj zahraničního obchodu, který táhne zejména domácí automobilový průmysl. Naopak domácí poptávka zůstává slabá," konstatoval analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. V dalších čtvrtletích bude podle něj česká ekonomika bojovat nejen s přetrvávající slabou domácí poptávkou, ale navíc i s dalším zpomalením zahraniční poptávky. Analytik očekává, že za celý letošní rok tak růst české ekonomiky zřejmě nepřesáhne dvě procenta.
 
"Spotřeba domácností klesala již v první polovině roku a aktuální informace z maloobchodu naznačují, že se situace nelepší, spíše naopak. Mzdy reálně stagnují, sezonně očištěná nezaměstnanost přešlapuje na místě, objem spotřebitelských úvěrů klesá a domácnosti šetří, když vidí převahu negativních ekonomických informací ze světa," připomněl David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance. Šetří také vláda. "V nominálním vyjádření jsou celkové rozpočtové výdaje zhruba stejné jako loni, reálně ovšem klesají. Fiskální konsolidace bude pokračovat a bude brzdit ekonomiku i v dalších letech," očekává Marek.
 
"Nová statistika ukazuje, že v souladu s očekáváním ekonomika zpomaluje svůj růst. Zatím to není zpomalení dramatické, ale už nyní je jasné, že to je jen začátek. Ten správný mazec nastane až příště. Předstihové indikátory z Evropy jsou alarmující," upozornil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. "Již nyní je jasné, že za růstem stojí téměř výhradně zpracovatelský průmysl, který se potom zrcadlí v přebytku zahraničního obchodu. Kdybychom chtěli věc velmi zjednodušit, mohli bychom říct, že za růstem stojí automobilky a na ně navázané podniky," doplnil.
 
"Letošní výsledky české ekonomiky jsou relativně dobré. Obavy firem vyvolává výhled do příštího roku, kdy zažijeme minimálně zpomalení, které se projeví jak nižší spotřebou domácností, tak i investicemi firem," uvedl Jiří Moser, řídící partner PwC v ČR. Jak dále sdělil, česká ekonomika je exportně závislá na eurozóně a tamní fiskální krize snižuje i poptávku po našem vývozu. "Zejména pokud se nebude dařit německé ekonomice, nemůžeme čekat růst ani v Česku. Mírné zpomalení čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí navíc naznačuje, že ani největší ekonomika světa není vůči krizi imunní a její ochlazení negativně ovlivní i její evropské dodavatele," domnívá se analytik.
 
"Stagnace české ekonomiky bohužel přišla i přes poměrně rychlý růst našeho největšího obchodního partnera - Německa. Tamní ekonomika totiž ve třetím čtvrtletí vyrostla o půl procenta, meziročně se její růst pohybuje na 2,5 procenta," zmínil analytik GE Money Bank Petr Gapko. "Očekáváme, že meziročního růst české ekonomiky bude dále zpomalovat. Pro příští rok odhadujeme výkon ekonomiky jen na úrovni 0,9 procenta. Vyostření dluhových problémů v Evropě však představuje pro tento odhad velké riziko," uzavřel analytik.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky