Zvýšení minimální mzdy: Jak se dotkne lidí pracujících na dohody?

Zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2017 přineslo nečekanou novinku pro lidi pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).  Zatímco minimální mzda se zvýšila o více jak 12 % na 11 000 Kč, limit pro neplacení zdravotního a sociálního pojištění zůstal u DPP 10 000 Kč a u DPČ 2 500 Kč.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud v roce 2017 odpracuje člověk stejný počet hodin, může se snadno dostat nad oba stanovené limity a vznikne mu tak povinnost pojistné odvádět. „Pokud si někdo bude chtít vydělat víc peněz, bude muset buď pracovat víc hodin a smířit se s dodatečným břemenem ve formě placení pojistného nebo bude muset objem práce snížit a najít si práci na dohodu ještě u někoho jiného,“ vysvětluje možnosti David Pirner, managing partner Grant Thornton.

Minimální mzda je od 1. 1. 2017 navýšená z 58,70 Kč na 66 Kč za hodinu. Pokud se člověk chce vejít do limitu, logicky si musí snížit hodinový úvazek. Pro ilustraci: v roce 2016 odpovídalo desetitisícové odměně při minimální mzdě 170 odpracovaných hodin. V roce 2017 je to už jen 151 hodin za měsíc. Pokud zaměstnanec přesáhne stanovené limity, zaplatí na sociálním a zdravotním pojištění celkem 11 % z hrubé mzdy. U firem, které DPP a DPČ budou využivat je situace ještě horší – z hrubé mzdy při přesáhnutí limitů zaplatí na těchto odvodech 34 %. „Přesnější statistiky, kolik lidí pracuje na DPP nebo DPČ za minimální mzdu, by měl dát Český statistický úřad (ČSÚ) příští rok. Ze statistik je však už nyní zřejmé, že smluv na dohodu je v Česku uzavíráno kolem 1,5 milionu ročně,“ říká David Pirner.

Dle prohlášení ČSÚ si formou DPP dlouhodobě přivydělává přes milion lidí ročně. Na DPČ pracuje více jak 350 tis. osob ročně, nejvíce v administrativě. Od roku 2016 začal ČSÚ zjišťovat počty osob, odpracovaných hodin a odměny za obě dohody čtvrtletně. Výstupy zatím nejsou veřejně k dispozici. K růstu minimální mzdy došlo na základě nařízení vlády s platností od 1. 1. 2017, a to z 9 900 Kč na 11 000 Kč. Jedná se o její největší navýšení od roku 1991, kdy byla zavedena.

„Pro DPP a DPČ je typické, že jeden člověk může mít takových smluv libovolný počet, navíc u libovolného počtu firem. Na dohodu pracují lidé všech věkových kategoriích a v nejrůznějších profesích, včetně těch velmi kvalifikovaných. Úprava minimální mzdy se však dotkne převážně studentů nebo důchodců na brigádě, zejména v nejméně kvalifikovaných profesích, jako jsou třeba úklidové služby,“ dodává David Pirner z Grant Thornton.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky