Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobré zprávy z globální ekonomiky ženou evropské akcie vzhůru

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropské akcie výrazně posilují v reakci na dobré firemní výsledky na obou březích oceánu, pozitivní zprávy z pracovního trhu v USA, kde podle reportu ADP vzniklo skoro 250 tisíc nových pracovních míst, což je nejvyšší nárůst za posledních sedm měsíců, a silná data o rostoucí výrobě z Číny.

Evropský akciový index Stoxx 600 ke konci obchodování přidává přes jedno procento. Akciové trhy posilují napříč celým regionem, když nejvíce, o 1,5 %, roste německý DAX. Nejlépe se dnes daří výrobním společnostem, těžařům a finančním institucím, jejichž akcie si připisují přes 1 %. Jediným propadlíkem je dnes v Evropě telekomunikační sektor, který ztrácí okolo půl procenta.

Americké akciové trhy dnes v úvodu obchodování pozitivně reagují na dobré zprávy z pracovního trhu. Ukončení čtyřdenního poklesu napomáhá i největší technologická společnost Apple, jejíž akcie po včerejším večerním zveřejnění velmi dobrých výsledků raketově rostou o více jak 5 % a táhnou celý technologický sektor nahoru o 0,6 %. Ještě lépe na tom dnes jsou finanční instituce, jejichž akcie přidávají k jednomu procentu. Index S&P 500 však díky propadům utilit a energetických společností, jejichž akcie ztrácí 1,4 a 0,6 %, přidává pouze mírných 0,1 %.

Pražská burza dnes pokračovala v růstu a index PX přidal k včerejším dvěma desetinám dalších 0,6 %. Hlavní zásluhu na tom měla Moneta, jejíž akcie si připsaly 2,4 % a kompletně vymazaly ztrátu nabranou v začátku týdne. Část svých ztrát z tohoto týdne se dnes snažily umazat i rakouské finanční skupiny Erste Group a VIG. Přestože dnes posílily o 1,4 a 0,9 %, stále jim ještě zbývá co dohánět, když od začátku týdne i přes dnešní zisky ztrácí 2,2 a 1,5 %. V růstu dnes pokračovala i telekomunikační společnost O2, když přidala 0,5 %, stejně jako mediální skupina CME. Mírných 0,2 % si dnes připsaly i akcie nápojářské skupiny Kofola a tabákového koncernu Philip Morris. Část svých předchozích zisků odevzdala likérka Stock Spirits, která dnes jako jedna z mála oslabila o 0,6 %. Unipetrol odevzdal 0,3 % a ČEZ 0,1 %. Obchodovaný objem se dnes na pražské burze pohyboval pod loňským průměrem, když majitele změnily akcie v hodnotě 0,486 mld. CZK. Informoval Richard Miřátský, akciový analytik, Komerční banka.

Témata:  ekonomika akcie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.