Za poslech hudby ve služebním autě by se mělo platit

Správce autorských práv Intergram chce poplatky za autorádia ve služebních vozech, soukromé účely se podle něj vztahují jen na vlastníka rádia. V pondělí o tom informoval server iHNed.cz.

reklama

Jak server píše, hudba nebo dopravní zpravodajství na služební cestě se bere jako samozřejmost, podnikatelům se ale může prodražit. Pokud přistoupí na žádost kolektivního správce autorských práv Intergram. Ten začal rozesílat dopisy žádající vedle poplatků za televizní a rozhlasové vysílání i takzvanou autorskou odměnu například právě za autorádia ve služebních vozech.
 
Pro firmy jde o dodatečný náklad v řádech tisíců korun ročně, Intergram však může vybrat miliony korun.
 
Intergram svůj nárok opírá o posudek Ústavu práva autorského Právnické fakulty Univerzity Karlovy, z něhož údajně vyplývá, že veřejností je prakticky kdokoliv kromě samotného vlastníka rádia. Klíčový je totiž výklad pojmu "sdělování veřejnosti".
 
Pokud je produkce z rádia veřejná, je z něj povinnost platit i autorský poplatek. "Každé užití díla nad rámec užití pro osobní potřebu lze považovat za užití dle autorského zákona," uvedl Petr Chmelíček z Intergramu. Odvolává se také na jiný komentář k autorskému zákonu, který napsali i autoři působící na zmíněném ústavu.
 
Podnikatelé se k žádosti Intergramu stavějí podle serveru odmítavě. "Naše ochota platit je nízká, protože tyto záležitosti nevyužíváme k tvorbě zisku. Řádně platíme rozhlasové poplatky a tento požadavek mi nedává příliš smysl," sdělil například Jiří Siegmund, ředitel společnosti Taurid Ostrava, která dodává kontrolní a řídicí systémy.

Témata: firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky