Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rychlá studentská jídla aneb jak netrávit hodiny u plotny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Asi to známe všichni. Ať už ze současnosti či z dob minulých. Studentský život představuje nejen nekonečnou volnost, ale také jednu kapsu prázdnou a tu druhou vysypanou. Představíme vám 10 rychlých, finančně dostupných a chutných jídel, které si můžete připravit třeba i na koleji.

Fazole

V dnešní době je opravdu super, že můžete koupit spoustu potravin v konzervě, a tak se vyhnete sáhodlouhým přípravám před samotným vařením.

A ne jinak je tomu u fazolí. Zakonzervované fazole jsou zdravé, chutné a velmi levné. Jedna plechovka vás může vyjít na 20 Kč.

Z červených, ledvinových fazolí si můžete připravit rychlý guláš. Na pánev "vyklepnete" obsah konzervy, přidáte rajčatový protlak, chilli papričku, oregano, sůl a pepř. Popřípadě můžete přidat vejce natvrdo či klobásu.

Hotový guláš se pojídá s chlebem.

Vaječná omeleta

Pokud pocházíte z vesnice, jistě máte babičku, která vás obdarovává vejci. Neodmítejte je. Mají skvělé výživové hodnoty, zasytí a můžete s jejich pomocí v kuchyni nadělat hodně parády.

Například našlehaná vaječná omeleta s dušenými rajčaty, restovanými žampiony a plátky brambor.

Cizrna po indicku

Cizrna, neboli římský hrách, je velmi opomíjená surovina. Prodává se taktéž v plechovkách a její pořizovací cena začíná na 12 Kč. 

Cizrna je vynikající samotná, do salátů, jako hummus nebo po indicku.

Na indickou úpravu budete potřebovat: cizrnu, cibuli, chleba, kari, chilli, kurkumu, zázvor, koriandr, brambory a květák.

Nakrájejte cibuli i česnek a zlehka orestujte na oleji. Ke konci smažení přidejte veškeré uvedené koření. Na závěr se přidá plechovka cizrny, růžičky květáku, na kostičky nakrájené brambory. Směs zalijte hrnek vody a nechte dusit. Za 20 minut je výsledek na světě. 

Rizoto

Tento italský pokrm netřeba představovat. Jeho výhoda je jasná - můžete do něj přidat prakticky cokoliv. Od hub až po dýni. Dochutit je možné bílým vínem, aromatickým sýrem či zeleninovým vývarem.

Kuskus s červenou řepou a sýrem

Opět záležitost, která nezruinuje váš rozpočet a ani vás časově nezatíží. Červenou řepu upečete v alobalu v troubě - asi půl hodiny na 250 stupňů. Kuskus zalijete vroucí vodou, přidáte kapku olivového oleje, sl a pepř. Po upečení řepu nastrouháte do kuskusu a zasypete sýrem Feta.

Lívance

Co je lepší na snídaňové menu než lívance či palačinky? Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce cukru, 50 g hrubé mouky,5 g kypřícího prášku, špetka soli, 3 vejce a 4 dl mléka.

Veškeré suroviny smíchejte v míse a utvořte kypré těsto. Mezitím si rozpalte pánev nebo lívanečník a vytřete jej olejem. Jakmile je pánev připravená, pomocí naběračky na ní nalévejte těsto a smažte dozlatova.

Bramborové placky

Delikatesa našich babiček. Bramborové placky jsou hodně muziky za málo peněz. Přichystejte si vařené brambory, vejce, hladkou mouku a sůl.

Recept se dělá odjakživa tak zvaně od oka. Smíchejte "pár" vařených brambor s vejcem, zasypte moukou a vytvořte těsto, které se nebude lepit na ruku.

Dalším krokem je vyválení těsta do podoby válečku. A pak už záleží na vašem uvážení. Váleček se většinou krájí na 3 cm či více široké kusy. Z každého kousku těsta vytvarujte placku a položte ji na vyhřátý plech bez oleje. Placky se pečou na 150 - 180°C, dokud nebudou mít požadovanou barvu (různé stupně hnědé, ne černé). Pečení většinou trvá okolo půlhodiny, ale je to nutné sledovat.

Batátové hranolky

Batáta, neboli sladká brambora. V současné doby se tato suroviny dostává do popředí. A aby ne! Je opravdu vynikající. Z jednoho batátu se nají celá rodina! Vynikající jsou batátové hranolky.

Batátu oloupejte a nakrájejte do tvaru hranolek. Ty poté položte na papírem vyložený plech, posypte skořicí, pálivou paprikou, chilli, tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 20 minut na 200 stupňů.

Pomazánka s červené čočky

Ne vždy je čas na to, trávit ho u plotny. Pomazánka z červené čočky je skvělá pochoutka, kterou si mžete dát jak k večeři, tak k svačině.

Výhoda je ta, že červená čočka se vaří asi 7 minut a nemusí se předem namáčet.

Čočku uvařte, slijte vodu, osolte. Přidejte kousek másla, pepř, kurkumu a koriandr. Nakonec zakápněte kapkou kokosového mléka a rozmixujte. Pomazánka je skvělá s čerstvým chlebem.

Rajčatová omáčka s tuňákem

Další jídlo, které máte za pár minut hotové a budete se olizovat až za ušima.

Tuňáka vyjměte z konzervy, nechte okapat. Potom ho orestujte spolu s cibulkou na pánvi a mírně "ocitrónujte". Přidejte bazalku, oregano a pepř.  Směs zalijte rajčatovým protlakem a nechte dusit. Jídlo se podává s těstovinami.

Témata:  potraviny studenti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.