Rychlá studentská jídla aneb jak netrávit hodiny u plotny

Asi to známe všichni. Ať už ze současnosti či z dob minulých. Studentský život představuje nejen nekonečnou volnost, ale také jednu kapsu prázdnou a tu druhou vysypanou. Představíme vám 10 rychlých, finančně dostupných a chutných jídel, které si můžete připravit třeba i na koleji.

Ilustrační fotografie
reklama

Fazole

V dnešní době je opravdu super, že můžete koupit spoustu potravin v konzervě, a tak se vyhnete sáhodlouhým přípravám před samotným vařením.

A ne jinak je tomu u fazolí. Zakonzervované fazole jsou zdravé, chutné a velmi levné. Jedna plechovka vás může vyjít na 20 Kč.

Z červených, ledvinových fazolí si můžete připravit rychlý guláš. Na pánev "vyklepnete" obsah konzervy, přidáte rajčatový protlak, chilli papričku, oregano, sůl a pepř. Popřípadě můžete přidat vejce natvrdo či klobásu.

Hotový guláš se pojídá s chlebem.

Vaječná omeleta

Pokud pocházíte z vesnice, jistě máte babičku, která vás obdarovává vejci. Neodmítejte je. Mají skvělé výživové hodnoty, zasytí a můžete s jejich pomocí v kuchyni nadělat hodně parády.

Například našlehaná vaječná omeleta s dušenými rajčaty, restovanými žampiony a plátky brambor.

Cizrna po indicku

Cizrna, neboli římský hrách, je velmi opomíjená surovina. Prodává se taktéž v plechovkách a její pořizovací cena začíná na 12 Kč. 

Cizrna je vynikající samotná, do salátů, jako hummus nebo po indicku.

Na indickou úpravu budete potřebovat: cizrnu, cibuli, chleba, kari, chilli, kurkumu, zázvor, koriandr, brambory a květák.

Nakrájejte cibuli i česnek a zlehka orestujte na oleji. Ke konci smažení přidejte veškeré uvedené koření. Na závěr se přidá plechovka cizrny, růžičky květáku, na kostičky nakrájené brambory. Směs zalijte hrnek vody a nechte dusit. Za 20 minut je výsledek na světě. 

Rizoto

Tento italský pokrm netřeba představovat. Jeho výhoda je jasná - můžete do něj přidat prakticky cokoliv. Od hub až po dýni. Dochutit je možné bílým vínem, aromatickým sýrem či zeleninovým vývarem.

Kuskus s červenou řepou a sýrem

Opět záležitost, která nezruinuje váš rozpočet a ani vás časově nezatíží. Červenou řepu upečete v alobalu v troubě - asi půl hodiny na 250 stupňů. Kuskus zalijete vroucí vodou, přidáte kapku olivového oleje, sl a pepř. Po upečení řepu nastrouháte do kuskusu a zasypete sýrem Feta.

Lívance

Co je lepší na snídaňové menu než lívance či palačinky? Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce cukru, 50 g hrubé mouky,5 g kypřícího prášku, špetka soli, 3 vejce a 4 dl mléka.

Veškeré suroviny smíchejte v míse a utvořte kypré těsto. Mezitím si rozpalte pánev nebo lívanečník a vytřete jej olejem. Jakmile je pánev připravená, pomocí naběračky na ní nalévejte těsto a smažte dozlatova.

Bramborové placky

Delikatesa našich babiček. Bramborové placky jsou hodně muziky za málo peněz. Přichystejte si vařené brambory, vejce, hladkou mouku a sůl.

Recept se dělá odjakživa tak zvaně od oka. Smíchejte "pár" vařených brambor s vejcem, zasypte moukou a vytvořte těsto, které se nebude lepit na ruku.

Dalším krokem je vyválení těsta do podoby válečku. A pak už záleží na vašem uvážení. Váleček se většinou krájí na 3 cm či více široké kusy. 
Z každého kousku těsta vytvarujte placku a položte ji na vyhřátý plech bez oleje. Placky se pečou na 150 - 180°C, dokud nebudou mít požadovanou barvu (různé stupně hnědé, ne černé). Pečení většinou trvá okolo půlhodiny, ale je to nutné sledovat.

Batátové hranolky

Batáta, neboli sladká brambora. V současné doby se tato suroviny dostává do popředí. A aby ne! Je opravdu vynikající. Z jednoho batátu se nají celá rodina! Vynikající jsou batátové hranolky.

Batátu oloupejte a nakrájejte do tvaru hranolek. Ty poté položte na papírem vyložený plech, posypte skořicí, pálivou paprikou, chilli, tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 20 minut na 200 stupňů.

Pomazánka s červené čočky

Ne vždy je čas na to, trávit ho u plotny. Pomazánka z červené čočky je skvělá pochoutka, kterou si mžete dát jak k večeři, tak k svačině.

Výhoda je ta, že červená čočka se vaří asi 7 minut a nemusí se předem namáčet.

Čočku uvařte, slijte vodu, osolte. Přidejte kousek másla, pepř, kurkumu a koriandr. Nakonec zakápněte kapkou kokosového mléka a rozmixujte. Pomazánka je skvělá s čerstvým chlebem.

Rajčatová omáčka s tuňákem

Další jídlo, které máte za pár minut hotové a budete se olizovat až za ušima.

Tuňáka vyjměte z konzervy, nechte okapat. Potom ho orestujte spolu s cibulkou na pánvi a mírně "ocitrónujte". Přidejte bazalku, oregano a pepř.  Směs zalijte rajčatovým protlakem a nechte dusit. Jídlo se podává s těstovinami.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky