Sestrám nejde o peníze, ale o přístup. Lékaře nepodpoří

Česká asociace sester (ČAS) nepodpoří akce na podporu zvýšení platů v nemocnicích. Na sobotním sjezdu v Poděbradech se na tom dohodly její předsedkyně, které ale jmenují zástupce, kteří mají o zvyšování platů dál vyjednávat, v sobotu o tom informovala ČT24.

660
reklama

Ministr zdravotnictví Luboš Heger (TOP 09) slíbil prozatím růst mezd od ledna o 6,25 procent. Sestry očekávají, že jim tarifní platy porostou o deset procent.

Tohoto zvýšení chce ministr zdravotnictví dosáhnout až v průběhu roku 2012, což odbory považují za porušení únorového memoranda. Pokud by se zvyšovalo postupně, chtějí zdravotní sestry zvýšení v pololetí roku 2012 o 13,75 procenta tak, aby se průměr zvýšení platů dostal na deset procent.

Memorandum o růstu platů sester podepsala prezidentka ČAS Dana Jurásková s ministrem zdravotnictví v únoru. Podobnou dohodu sepsal s ministrem zdravotnictví také šéf lékařských odborů Martin Engel
 
ČAS se neúčastnila jarních lékařských protestů a nehodlá se připojit ani k happeningům "Zůstáváme, splňte sliby", které od tohoto týdne budou probíhat po celé republice.

Happeningy pořádají lékařské, zdravotnické odbory a profesní unie zdravotnických pracovníků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky