Dejte domácí rozpočet po Vánocích do latě

Pohled na konto po Novém roce může být někdy šok. Zatímco na konci roku jste vesele utráceli, nyní přišla tvrdá realita. Nyní je ale ideální chvíle, kdy nastavit nová pravidla pro zdravé rodinné finance. 

Ilustrační fotografie
reklama

Vytvořte si přehled výdajů a plánujte

Příčinou finančních trablů je většinou fakt, že lidé nemají přehled o svých výdajích a postrádají jakýkoli finanční plán. Přehled o tom, kolik jsme v daném období utratili, lze snadno ztratit. A o Vánocích to platí dvojnásob. Nejprve si tedy sepište výdaje a příjmy posledního roku a následně podle dostupných informací reálně odhadněte, jak se obojí bude vyvíjet v roce příštím.

„Je jedno, zda plán příjmů a výdajů budete mít v notesu na papíře nebo v chytré aplikaci v mobilu. Je ale nutné, aby odpovídal pohybu financí v daném období. To je základ zdravých financí,“ říká Hana Drápalová ze Sberbank.

Srovnejte nabídky na trhu

Rodinné výdaje se většinou skládají z několika fixních měsíčních plateb – za bydlení, energie a několik dalších. Každopádně se vyplatí jednou za čas zkontrolovat, jestli není na trhu výhodnější nabídka pro každou platbu. Používání internetových srovnávačů při hledání nejvýhodnější nabídky se výrazně rozšířilo a tento proces se tak velmi zjednodušil.

Plaťte včas

Tato rada může znít banálně, ale kvůli jejímu nedodržování platí každý měsíc mnoho českých rodin zbytečně. Pokud platíte pozdě účty za telefon, energie či splátku úvěru, mohou vám nabíhat pokuty a penále. Pečlivé plánování měsíčního rozpočtu pomůže i v dodržování včasnosti plateb. Vyhnete se totiž situaci, kdy byste chtěli zaplatit, ale nemáte na účtu potřebné finance.

Půjčky se nebojte, ve vhodné situaci dává smysl

Ne každý nedostatek peněz se vyplatí financovat půjčkou, ale pokud se jedná o smysluplné situace, jako je například nákladnější studium dětí, pak půjčka je jistě vhodným řešením.

„Pokud již půjčku splácíte, rozhodně si prověřte, jestli není možné ji refinancovat nebo sloučit více půjček do jedné levnější,“ doporučuje Hana Drápalová ze Sberbank.

Možné je také sloučení půjček rodinných příslušníků. Ať už se jedná o bankovní nebo nebankovní půjčky, splátky kontokorentů nebo různých karet. Sloučení půjček může ročně ulevit domácímu rozpočtu o značnou částku. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky