Opuštění EU je zásadní krok ke svobodě. Británie touží po novém partnerství

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že její země nechce ani částečné či přidružené členství v Evropské unii. Británii tedy čeká tvrdý brexit. Británie prý touží po zcela novém partnerství, které bude respektovat odlišnost ostrovní země a její nové aspirace. Jejím slovům tleská také někdejší europoslanec Ivo Strejček.

Velká Británie
reklama

„Projev britské premiérky Mayové, ve kterém nastínila priority a cíle, se kterými Británie vstoupí do vyjednávání podmínek odchodu z Evropské unie, byl vystoupením politika zastupujícího zájmy suverénní země, jenž s úctou respektuje výsledek svobodného rozhodnutí voličů,“ domnívá se.

Připomíná její slova o tom, že Britové hlasovali pro změnu a lepší budoucnost své země, lidé podle ní chtějí znovu svobodně rozhodovat o své zemi sami. „EU doopravdy neopustíme, pokud nezískáme zpět naprostou kontrolu nad vlastními zákony,“ uvedla Mayová.
 
Tomuto klíčovému východisku podle Strejčka odpovídá zvolená pozice britské vlády nejméně ve dvou nosných rozhodnutích: opustit jednotný evropský trh, s ním spojenou celní unii a odejít z Evropského soudního dvora. „Odchod z tzv. jednotného evropského trhu je oprávněné posuzovat především jako záměr oprostit se od gigantického množství regulatorních povinností, kterými je členství v tomto projektu podmíněno,“ uvádí někdejší europoslanec na stránkách Institutu Václava Klause.

Svým rozhodnutím prý Britové obnažují krutou pravdu. „Přestože se jednotný evropský trh dávno vyčerpal, stal se (podobně jako jednotná evropská měna) nedotknutelným fetišem. Už není prostorem volného podnikání v ekonomicky liberálním slova smyslu, ale je přeregulovaným prostředím, ve kterém je nepřetržitý a dusivý proud harmonizačních pravidel tvořen mimo demokratický proces národních parlamentů. Opustit jednotný trh a vymknout se jurisdikci Evropského soudního dvora jsou tak zásadními kroky ke svobodné, nezávislé a prosperující Velké Británii,“ domnívá se.

„Opouštíme Evropskou unii, ale neopouštíme Evropu. Chceme pro naše děti budovat úspěšnou Británii,“ uvedla ve své řeči Theresa Mayová. „Doufejme, že se britským příkladem nechají inspirovat i další členové EU,“ dodává k jejím slovům Strejček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky