Guvernér ČNB očekává, že inflace zůstane kolem cíle

Guvernér ČNB Rusnok v rozhovoru pro týdeník Ekonom prohlásil, že očekává, že inflace zůstane na dvouprocentním cíli i v následujících měsících. Dokonce nevyloučil mírné přestřelení. Inflace by se však podle něj měla udržet v tolerančním pásmu plus mínus jedno procento kolem cíle. Rusnok také potvrdil, že ČNB neukončí závazek před konce prvního čtvrtletí letošního roku. Guvernér se vyjádřil i k rostoucí intervenční aktivitě centrální banky. Prohlásil, že ČNB nemůže limitovat svou měnovou politiku s ohledem na svůj vlastní hospodářský výsledek. To potvrzuje postoj bankovní rady, že intervence nejsou omezené žádným objemem.

ČNB, ilustrační fotografie
reklama

Do debaty ohledně exitu přispěl i viceguvernér Hampl. I on potvrdil minimální dobu trvání kurzového závazku. Navíc nevyloučil, že na dalším zasedání dojde k oddálení předpokladu o jeho pravděpodobném konci z poloviny roku 2017 do druhé poloviny roku. Hampl také naznačil, že s blížícím se koncem kurzového závazku bude komunikace ČNB méně transparentní. Jeho dnešní prohlášení považujeme za první výstřel mlžící strategie. Podle nás centrální bance nic nebrání ukončit kurzový závazek ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Polská data dnes ukázala, že konec roku byl pro ekonomiku příznivý. Průmyslová produkce i ceny v průmyslu rostly rychleji, než očekával trh. Propad stavebnictví v prosinci již nebyl tak markantní. Jediné zklamání představily maloobchodní tržby, které i přes svůj vysoký meziroční růst na očekávání trhu nedosáhly.

Spotový kurz koruny se dnes dále držel těsně u hladiny kurzového závazku. Dvanáctiměsíční forwardový kurz dnes pokračoval v oslabování a dostal se na úroveň 26,68 CZK/EUR. Kurz polského zlotého dnes zůstal téměř beze změny a den zakončuje na 4,370 PLN/EUR a maďarský forint mírně oslabil na 308,5 HUF/EUR.

Draghi vyzval Německo k trpělivosti
Dnešní měnově politické zasedání Evropské centrální banky nepřineslo změny úrokových sazeb, ani změny v nastavení programu odkupu aktiv. ECB ponechala depozitní sazbu na  –0,4 %. ECB potvrdila, že bude nakupovat aktiva za 80 mld. EUR až do konce března. Od dubna do konce roku plánuje ECB snížit objem na 60 mld. EUR. Ekonomové SG se domnívají, že ECB od poloviny roku bude nákupy snižovat o 10 mld. CZK. 

Směrem k Německu prezident Draghi vyzval k trpělivosti. Z této země totiž přichází nejsilnější kritika současné politiky ECB. Německá ekonomika v prosinci vykázala inflaci 1,7 % y/y a budí tak dojem, že na rozdíl od dalších zemí EMU, nepotřebuje tak uvolněnou měnovou politiku. Informoval Viktor Zeisel, Ekonom, Komerční banka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky