Mráz, bezvětří a ceny elektřiny nad 100 euro pomohlo akciím ČEZ zastavit letošní propady

Evropské akcie v závěru obchodování dohánějí ztráty nabrané během dne. Index Stoxx Europe 600 dnes táhnou dolů především finanční instituce, jejichž akcie ztrácí 0,3 %. Britský FTSE 100 zastavil včerejší propad, přestože největší světový hráč v oblasti vzdělávání Pearson Plc dnes po snížení výhledu zisku oslabuje skoro o 30 %. Od ztrát index Stoxx Europe 600 zachraňují technologické tituly, když nejlépe se daří výrobcům čipů a pamětí poté, co ASML zveřejnilo tržby a výhled nad očekáváními trhu a jeho akcie posilují přes 7 %.  Výrobci spotřebního zboží a společnosti ve zdravotnictví si připisují okolo 0,5 %.

Ilustrační fotografie
reklama

Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování smíšeně, když index S&P 500 osciluje do 0,1% změny. Goldman Sachs a Citigroup oznámily čtvrtletní výsledky nad očekáváním a pomáhají tak finančnímu sektoru v růstu o 0,2 %. Od větších zisků dnes index zatím brzdí těžařské společnosti a telekomunikace, které ztrácí do půl procenta.

Pražská burza se dnes osmělila k ziskům a hlavně díky růstu Stock Spirits o 3 % a Fortuny o 0,9 % pražský index PX přidal 0,3 %. Chladné počasí, stojící větrné elektrárny v severním moři a nízké stavy vody v alpských vodních elektrárnách vyšroubovaly spotové ceny elektřiny nad 100 EUR/MWh, což podpořilo akcie elektrárenské skupiny ČEZ, které si dnes připsaly 0,5 %, a umazaly tak část svých dosavadních ztrát, které od začátku roku dosahovaly již 2 %. Z finančních institucí se dnes k pozitivní náladě přidala Komerční banka, jejíž akcie přidaly 0,6 %, a Erste Group s 0,2 %. Moneta Money Bank pokračovala ve včerejších ztrátách a i dnes odevzdala 0,4 %. K největším propadlíkům dnes na pražském parketu patřila Kofola se ztrátou 0,9 %. Mírněji oslabovaly akcie mediální skupiny CME (-0,4 %), telekomunikační O2 (-0,3 %) a pojišťovací skupiny VIG (-0,1 %). Informoval Richard Miřátský, Equity Analyst, Komerční banka.

Témata: energetika | čez | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky