Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v německou ekonomiku si v lednu výrazně polepšila

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Důvěra v německou ekonomiku, měřená indikátorem institutu ZEW si v lednu výrazně polepšila. Z odpovědí 350 expertů z oblasti finančního trhů vyplývá, že současnou situaci hodnotí nejlépe od roku 2011. 

Hodnocení současné situace se totiž ve srovnání s prosincem vylepšilo o téměř 11 bodů na 77,3 bodu. Na těchto úrovních se index nacházel naposledy před více než pěti lety. Pozitivněji finanční experti hodnotí i výhled za šest měsíců, ačkoli tato složka za očekáváními trhu zaostala. 

ZEW index se tak přidal k dalším indikátorům, které naznačují, že německé ekonomice by se v letošním roce mělo dařit. Důvěra v oblasti průmyslu je nejvyšší od roku 2014. Ze svého dramatického propadu v srpnu a září loňského roku se rychle vzpamatovala i důvěra v oblasti služeb. Situace na trhu práce se dále zlepšuje, přičemž náladu německým domácnostem zlepšují náladu i rostoucí mzdy. Po loňském růstu HDP o 1,9 % tak i letošní rok začíná pro německou ekonomiku slibně. To je pochopitelně dobrá zpráva i pro Českou republiku, která je na německé hospodářství silně navázaná. Informovala Jana Steckerová, Ekonom, Komerční banka.

Témata:  ekonomika Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy