Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Až třetina rodin má finanční problémy

V současnosti má více než třetina rodin (37 procent) finanční problémy, v porovnání s rokem 2010 se situace rodin v tomto ohledu nezhoršila, ale ani nezlepšila. Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) zveřejněného ve středu.

STEM se v průzkumu zaměřil několik otázek na subjektivně hodnocenou finanční situaci českých rodin. Více než třetina dotázaných například uvedlo, že jejich rodina má v současné době finanční problémy. V porovnání s výzkumem na podzim loňského roku nedošlo v této otázce k žádné změně. Na otázku, zda je domácnost dotyčných občanů poměrně dobře finančně zajištěna, odpověděla souhlasně téměř polovina respondentů. Z dlouhodobé perspektivy jde podle střediska o celkem stabilní ukazatel, po nárůstu v roce 2007 se podíl dobře finančně zajištěných domácností pohyboval kolem hranice 50 procent. Aktuální průzkum zaznamenal pokles o pět procent oproti loňskému roku. Finanční situaci domácnosti lépe hodnotí lidé s vyšším vzděláním, především vysokoškoláci, dále také podnikatelé, živnostníci a studenti. Lidé různého věku se v hodnocení finančního zajištění domácnosti neodlišují. Podle očekávání jsou rozdíly v této otázce mezi lidmi, kteří oceňují různou částkou svůj majetek. Vyšší hodnota majetku znamená také zvyšující se míru spokojenosti s finančním zajištěním domácnosti. Avšak i mezi lidmi, kteří oceňují svůj majetek částkou nižší než 300 tisíc korun, je čtvrtina těch, kteří považují svou domácnost za dobře finančně zajištěnou. Z kombinace odpovědí na obě otázky pak plyne, že dvě pětiny českých rodin celkově nemají vážnější problémy a jsou slušně finančně zajištěny. Naopak třetina dotázaných pociťuje ve finanční oblasti nedostatek. Výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil 7. – 15. října 2011. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 1277 respondentů.

Témata:  rodinný rozpočet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.