Unii hrozí recese, ekonomický růst se zastavil, varuje eurokomisař

Evropské unii hrozí podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna nová recese. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

reklama

"Růst se v Evropě zastavil a je tam riziko nové recese," uvedl podle agentury Reuters Rehn ve svém prohlášení.

Podle něj se v dohledné době nedá v Evropské unii očekávat ani zlepšení na trhu práce. "Přestože v některých zemích pracovní místa přibývají, žádné reálné zlepšení v nezaměstnanosti v EU jako celku se neočekává," podotkl Rehn.

Za celý letošní rok má ekonomika v celé Evropské unii podle aktuální prognózy EK růst o 1,6 procenta oproti dřívějšímu odhadu 1,8 procenta. V příštím roce ale zpomalí v EU na 0,6 procenta oproti na jaře odhadovanému růstu o 1,9 procenta.

"Neočekáváme recesi v našem základním scénáři. Ale pravděpodobnost mnohem delšího období stagnace je vysoká. Vzhledem k neobvykle vysoké nejistotě ohledně klíčových politických rozhodnutí, nelze vyloučit hlubokou a dlouhou recesi doplněnou pokračujícími otřesy na trhu," uvedla ve čtvrtek Evropská komise.

Evropská komise dále ve své aktuální prognóze snížila odhad růstu ekonomiky eurozóny na příští rok na 0,5 procenta z dřívějších 1,8 procenta, pro letošní rok pak na 1,5 procenta z dřívějších 1,6 procenta. V roce 2013 pak EK předpokládá růst hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny o 1,3 procenta.

Témata: ekonomika | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky