Každý pátý Čech má živnostenský list, třetinu tvoří ženy

V České republice má živnostenské oprávnění necelých 1,8 milionu lidí. Znamená to, že každý pátý Čech starší 15 let vlastní živnostenský list. Svoji živnost však využívá pouze 1,4 milionu lidí, zbytek ji má přerušenou. Třetinu podnikatelů s aktivní živností tvoří ženy. Nejvíce živnostníků podniká v obchodě. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF  Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie
reklama

Typickým živnostníkem je muž, který dosahuje  obratu do milionu korun a podniká v obchodě. Ženy s živnostenským oprávněním podnikají  kromě obchodu především v profesních, vědeckých a technických činnostech.

„Naše analýza ukázala, že mezi ženami a muži v živnostenském podnikání existují mnohem menší rozdíly než v případě vlastnictví obchodních společností. Ženy například vlastní 17 % obchodních společností, ale podílejí se 33 % na aktivně využívaných živnostenských oprávněních. Obě formy podnikání však mají jeden společný rys – firmy vlastněné ženami působí na trhu kratší dobu než ty ve vlastnictví mužů. Platí tedy, že ženy se do podnikání pustily později a jejich počet se zvyšuje rychleji než počet podnikajících mužů,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti Czech Credit Bureau.

Živnosti podle oboru podnikání

Nejvíce živnostníků podniká v obchodě. Čtvrtina živnostníků (232 tisíc) a třetina živnostnic (141 tisíc) se věnuje činnostem spadajících právě do segmentu obchodu. Ženy se kromě obchodu věnují ve větší míře také  profesním, vědeckým a technickým činnostem. Ty jsou předmětem podnikání  pětiny živnostnic (91 tisíc žen) ale pouhé desetiny mužů (91 tisíc). Ve stavebnictví nalezneme pětinu živnostníků (203 tisíc), avšak pouze  jedno procento všech podnikajících žen (5 tisíc). Třetí nejčastější oblastí podnikání je pro živnostníky a živnostnice společná. Je jí zpracovatelský průmysl, ve kterém podniká 16 % živnostníků (147 tisíc) a 9 % živnostnic (42 tisíc).

Délka živností

Téměř 20 % živnostnic a 15 % živnostníků si založilo živnost v posledních 5 letech.  Naopak téměř 40 % živností u mužů a třetina živností u žen byla založena před více než 20 lety. Živností starších 20 let je tak necelých půl milionu.

Témata: živnostníci | ženy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky