Důvěra v Českou ekonomiku zůstává velmi silná

Prosincový průzkum ČSÚ hlásí mírný pokles důvěry v českou ekonomiku: jde ale o pokles z mnohaletého maxima a nálada v tuzemské ekonomice zůstává i nadále velmi dobrá.

Ilustrační fotografie
reklama

Nálada se zhoršila mezi podnikateli, mimo jiné i v průmyslu: zde se ale zlepšilo hodnocení poptávky, což je pozitivní zpráva.

Zlepšila se naopak spotřebitelská důvěra: dobrá nálada mezi spotřebiteli je předzvěstí toho, že spotřeba domácností bude motorem růstu české ekonomiky i v roce 2017.

Celková důvěra se v tuzemské ekonomice v prosinci mírně snížila, nicméně i tak zůstává velmi vysoko. V listopadu se totiž nacházela na mnohaletém maximu, konkrétně na své nejvyšší úrovni od května 2008, a stávající úroveň indikátoru důvěry je druhá nejvyšší od května 2008. V prosinci došlo k poklesu podnikatelské důvěry: konkrétně se zhoršila důvěra v průmyslu, ve stavebnictví a v obchodu, v případě služeb pak zůstal indikátor důvěry beze změny. Nicméně, nešlo o žádné dramatické zhoršování důvěry.

V případě průmyslu pak stojí za zmínku, že hodnocení celkové současné poptávky se dostalo na nejvyšší úroveň od loňského března, což je pozitivní signál. Tuzemský průmysl by měl profitovat ze zlepšující se situace v průmyslu v eurozóně. Zlepšení situace jak v průmyslu eurozóny jako celku, tak v Německu, bylo signalizováno nedávno zveřejněnými průzkumy (indikátory PMI a Ifo). V průběhu roku 2017 by pak měl tuzemský průmysl těžit i z oživení investičních výdajů v české ekonomice, jež by se mělo dostavit s tím, jak se během roku 2017 postupně oživí přítok prostředků z evropských fondů.

Spotřebitelská důvěra v prosinci vzrostla: nálada mezi spotřebiteli pomohl optimističtější názor na výhled celkové ekonomické situace. Silná spotřebitelská důvěra není překvapivou zprávou: tomuto vývoji hraje do karet příznivá situace na trhu práce včetně zrychlujícího se růstu mezd. Průzkumy naznačují, že tuzemským domácnostem by měl vydržet apetit ke zvyšování spotřeby i v roce 2017. Jinými slovy: spotřeba domácností tak i nadále zůstane hlavním tahounem růstu české ekonomiky.

Navzdory mírnému snížení podnikatelské důvěry tak lze konstatovat, že i v závěru roku se nálada v české ekonomice držela vysoko. Ve výhledu na rok 2017 zůstává otázkou vývoj vnějšího prostředí, tedy hospodářský růst v západní Evropě, kde se mohou začít projevovat nejistoty spojené s brexitem. Nicméně, i v případě eurozóny lze v tuto chvíli konstatovat, že sentiment mezi podnikateli i spotřebiteli je v závěru roku 2016 na pozitivní vlně, což je dobrá zpráva samozřejmě i pro českou ekonomiku s její výraznou orientací na export. Informuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Témata: ekonomika | Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky