Nečekaná komplikace EET: Mezi svátky může dojít papír do tiskáren

Všechny podniky, které mají povinnost evidovat tržby, může zaskočit nečekaná komplikace. Skokový nárůst pokladen s tiskárnami účtenek, které si podniky kvůli EET pořídily, totiž zvedl poptávku po účtenkovém papíru. Mnoho provozovatelů, kteří kasu s tiskárnou používají vůbec poprvé, nemusí mít odhad o své spotřebě. Ta může v případě sváteční špičky činit i několik roliček papíru za den.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

Pokud podniku papír dojde a nebude schopen tisknout účtenky, přestane plnit zákonnou povinnost a hrozí mu pokuta až do 500 000 korun. Vypisovat účtenky ručně je v podstatě nemožné - obnášelo by mimo jiné zápis mnohociferného identifikačního kódu pro možnost ověření evidence zákazníkem.

"Spotřeba papíru rozhodně není malá. V případě středně velkého podniku se bavíme klidně o dvou ruličkách denně, u podniků, jako jsou kluby nebo diskotéky, to může být třeba až šest ruliček," uvádí Petr Filipec, provozní ředitel společnosti Storyous, dvojky českého trhu. "Největší spotřebu mají logicky podniky, kde se platí každý drink samostatně na baru. Právě ty může chybějící papír třeba při silvestrovské špičce velmi nepříjemně zaskočit."

Sehnat papír do účtenkových tiskáren mezi svátky však může být komplikované. Pokud dodavatelé špatně odhadnou zásobování, stane se z něj nedostatkové zboží. Taková situace na trhu už jednou nastala - v době zahájení testovacího provozu byl problém sehnat papír do tiskáren například v Praze.

Tomu se snaží předejít i sami dodavatelé pokladních systémů.
"V rámci našeho programu péče o zákazníka máme naskladněné dostatečné zásoby, není tedy problém se na nás obrátit a docházející zásoby našim podnikům doplníme," zakončuje Filipec. "Je to drobnost, ale může uchránit naše klienty až od půlmilionové pokuty - zvláště v době, kdy se dá očekávat zvýšená aktivita ČOI."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky