Jak finanční krize likviduje šéfy vlád?

Finanční (dluhová) krize postupuje Evropou jako padající kostky domina. Pod jejím tlakem odstupují premiéři a hroutí se vlády.

reklama

Iveta Radičová a Jorgos Papandreu, předsedové vlád Slovenska a Řecka, jsou zatím posledními oběťmi krize. Na řadě může být italský premiér Silvio Berlusconi.
 
To je výčet šéfů vlád, které vyhodila z křesla finanční krize:
 
BRIAN COWEN
Irský premiér Brian Cowen byl prvním z šéfů vlád, kterého smetla finanční krize. Jeho strana Fianna Fáil, která dominovala irské politice osm desetiletí, prohrála v únoru volby. Příčinou byl úpadek bank a propad rozpočtu, které přiměly irskou vládu, aby požádala o pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii. Cowena vystřídal v čele vlády Enda Kenny, šéf strany Fine Gael.
 
JOSÉ SÓCRATES
Ministerský předseda Portugalska José Sócrates, předseda Socialistické strany, rezignoval v březnu poté, co parlament zamítl v pořadí čtvrtý úsporný balíček jeho vlády. Předčasné volby do parlamentu v červnu vyhrála sociální demokracie, která se v Portugalsku řadí k pravici. Premiérem se stal Pedro Coelho.
 
JOSÉ ZAPATERO
Socialistický premiér Španělska José Zapatero , který prosadil tvrdá úsporná opatření, čelí revoltě ve vlastní straně a poklesu důvěry veřejnosti. Proto oznámil, že nebude kandidovat v příštích volbách plánovaných na březen 2012. Průzkumy naznačují, že je vyhraje konzervativní opozice.
 
IVETA RADIČOVÁ
Konzervativní vláda premiérky Ivety Radičové v říjnu prohrála hlasování o důvěře. Slovenská vláda ho spojila s hlasováním o záchranném balíčku pro Řecko. Parlament v opakovaném hlasování balíček schválil, na pádu vlády to však nic nezměnilo. Radičová bude vládnout do předčasných voleb v březnu.
 
JORGOS PAPANDREU
Socialistický premiér se rozhodl odstoupit pod tlakem své strany, opozice i evropských politiků. Jorgos Papandreu je vyděsil plánem uspořádat referendum o záchranném balíčku eurozóny pro Řecko. Řečtí politici se dohodli na předčasných volbách v únoru. Do té doby stát povede vláda národní spásy, do které budou přizvání zástupci opozice. V jejím čele však Papandreu nebude.
 
SILVIO BERLUSCONI
Vláda premiéra Silvia Berlusconiho patrně ztratila důvěru parlamentu a její šéf je vyzýván k demisi. Jeho rezignaci žádá nejen opozice, ale i vůdce koaliční Ligy severu Umbarto Bossi. Klade mu za vinu prohlubující se finanční krizi. Úroky u italských dluhopisů dosáhly nejvyšší hodnoty v historii. Panují obavy, že po Německu a Francii třetí největší ekonomika eurozóny bude další obětí dluhové krize.

Témata: krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky