Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vidí svou budoucnost černě

Češi vidí svou budoucnost černě

Foto: Pixmac

Za pět let bude hospodářská situace v naší zemi horší než nyní, myslí si 58 procent lidí, opačný názor zastává pouze 15 procent Čechů. Výsledky průzkumu agentury STEM, zveřejněné v úterý, jsou v pesimistickém výhledu nejhorší od roku 1993.

Z průzkumů společnosti STEM vyplývá, že tak pochmurnou představu budoucího vývoje ekonomiky Česka lidé dosud nikdy neměli, a to ani v době prvních ekonomických problémů po polovině 90. let, ani v době opoziční smlouvy a následných problémů v době Špidlovy a Grossovy vlády. Dosud nikdy neočekávalo zhoršení v pětiletém výhledu více než 50 procent lidí. V případě vývoje životní situace domácností jsou výsledky jen o málo příznivější. To, že se za pět let zlepší situace vlastní domácnosti, očekává 15 procent respondentů, o opaku, tedy zhoršení, je přesvědčených 44 procent. Optimismus nebo pesimismus ve výhledu do budoucna záleží na současném materiálním zajištění respondenta a jeho domácnosti. Z lidí, kteří jsou již dnes podle svého hodnocení na tom špatně, je minimální podíloptimistů do příštích pěti let (osm procent z nich vidí budoucnost z obou nebo alespoň jednoho hlediska jako zlepšení).

Slabší (i když opět výrazná) je závislost na věku. Za zmínku stojí fakt, že mezi lidmi nad 60 let a ve skupině 45 až 59 let je stejný podíl jednoznačných pesimistů (45 procent).

Závislost na vzdělání je ještě slabší, i když samozřejmě lidé s vyšším vzděláním jsou optimističtější než lidé s nižším vzděláním. To souvisí i s jejich současným postavením, majetkem, perspektivami v zaměstnání apod.

Výsledky pocházejí z výzkumu STEM, který se uskutečnil letos ve dnech 7. až 15. října. Na otázky odpovídalo 1277 respondentů.

Témata:  krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.