Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vidí svou budoucnost černě

Češi vidí svou budoucnost černě

Foto: Pixmac

Za pět let bude hospodářská situace v naší zemi horší než nyní, myslí si 58 procent lidí, opačný názor zastává pouze 15 procent Čechů. Výsledky průzkumu agentury STEM, zveřejněné v úterý, jsou v pesimistickém výhledu nejhorší od roku 1993.

Z průzkumů společnosti STEM vyplývá, že tak pochmurnou představu budoucího vývoje ekonomiky Česka lidé dosud nikdy neměli, a to ani v době prvních ekonomických problémů po polovině 90. let, ani v době opoziční smlouvy a následných problémů v době Špidlovy a Grossovy vlády. Dosud nikdy neočekávalo zhoršení v pětiletém výhledu více než 50 procent lidí. V případě vývoje životní situace domácností jsou výsledky jen o málo příznivější. To, že se za pět let zlepší situace vlastní domácnosti, očekává 15 procent respondentů, o opaku, tedy zhoršení, je přesvědčených 44 procent. Optimismus nebo pesimismus ve výhledu do budoucna záleží na současném materiálním zajištění respondenta a jeho domácnosti. Z lidí, kteří jsou již dnes podle svého hodnocení na tom špatně, je minimální podíloptimistů do příštích pěti let (osm procent z nich vidí budoucnost z obou nebo alespoň jednoho hlediska jako zlepšení).

Slabší (i když opět výrazná) je závislost na věku. Za zmínku stojí fakt, že mezi lidmi nad 60 let a ve skupině 45 až 59 let je stejný podíl jednoznačných pesimistů (45 procent).

Závislost na vzdělání je ještě slabší, i když samozřejmě lidé s vyšším vzděláním jsou optimističtější než lidé s nižším vzděláním. To souvisí i s jejich současným postavením, majetkem, perspektivami v zaměstnání apod.

Výsledky pocházejí z výzkumu STEM, který se uskutečnil letos ve dnech 7. až 15. října. Na otázky odpovídalo 1277 respondentů.

Témata:  krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy