Inspektoři kontrolovali agentury práce, řada z nich neměla potřebné povolení

Pracovní agentury jsou v dnešní době neodmyslitelnou součástí trhu práce. Vedle agentur, které si své zákonem stanovené povinnosti plní, se však Státní úřad inspekce práce setkává s těmi, jež povinnosti nedodržují. Častěji než v minulých letech se objevují i tzv. zastřené agentury práce, které svou činnost vykonávají bez povolení vydaného Generálním ředitelstvím Úřadu práce ČR a zastírají to obchodní smlouvou s uživatelem. Informuje MPSV.

Ilustrační fotografie
reklama

„Za tři čtvrtletí letošního roku provedly oblastní inspektoráty 276 kontrol zaměřených na dodržování povinností při agenturním zaměstnávání a 168 kontrol zaměřených na odhalování nezákonného zprostředkování zaměstnání,“ uvedla ministryně Michaela Marksová. Při těchto kontrolách bylo mimo jiné zjištěno 142 nedostatků v oblasti agenturního zaměstnávání, 54 agentur zprostředkovávalo zaměstnání bez povolení a v souvislosti s těmito kontrolami bylo zjištěno 33 nelegálně zaměstnaných osob.

Za porušení právních předpisů v oblasti agenturního zaměstnávání bylo za první tři čtvrtletí letošního roku uloženo inspekcí práce 124 pokut v celkové výši 9.658.500 Kč.

Letos tak Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj například provedl kontrolu se Službou cizinecké policie u Čokoládoven Fikar, s.r.o. Inspektoři odhalili 16 nelegálně zaměstnaných cizinců, z toho 13 ukrajinské státní příslušnosti a tři moldavské státní příslušnosti. Nepomohlo ani to, že se v okamžiku zahájení kontroly skrylo devět cizinců v místnosti o ploše cca 2,5 m2. Pozornosti cizinecké policie neunikli. Současně inspektoři zjistili na pracovišti osoby, kterým zaměstnavatel ROZMARÝN družstvo zprostředkovával zaměstnání bez příslušného povolení ÚP ČR. V současnosti je s oběma vedeno správní řízení o uložení pokuty.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky