Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euroskupina jedná o krizi, Řecko by mohlo dostat peníze ještě v listopadu

Euroskupina jedná o krizi, Řecko by mohlo dostat peníze ještě v listopadu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecko by podle vyjádření ministrů financí eurozóny (tzv. Eurogroup) mohlo dostat šestou tranši záchranné pomoci ve výši osmi miliard eur (zhruba 200 miliard Kč) už během listopadu. Informovaly o tom v pondělí agentury AFP a Reuters.

"Myslím, že je možné, že šestá tranše (osm miliard eur) může být vyplacena v průběhu listopadu za předpokladu, že bude existovat jasný závazek nové vlády," uvedl podle agentury AFP eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn po setkání ministrů financí eurozóny. K uvolnění šesté tranše by podle Rehna stačilo svolat telekonferenci, která by mohla být do 29. listopadu. Ministři financí eurozóny podle šéfa Eurogroup a lucemburského premiéra Jean-Claude Junckera většinu pondělních jednání diskutovali s řeckým kolegou Evangelosem Venizelosem, který je informoval o postupu změn na řecké politické scéně.

Pondělní zasedání Eurogroup podle ministrů ukázalo, že je eurozóna jako celek připravena k provedení rozhodnutí ze summitu eurozóny a EU z 26. října vyplacením šesté tranše počínaje, a to za předpokladu, že nová vláda a politické síly podpoří a potvrdí písemně závazky Řecka, které jsou spojeny s rozhodnutím Rady EU ze summitu 26. října. Bezprostředně poté přicestují do Atén zástupci tzv. Trojky na nezbytné konzultace o novém programu. Zároveň s tím se Eurogroup rozhodl zahájit všechny procesy, které jsou spojeny s účastí soukromého sektoru (PSI) ohledně snížení řeckého státního dluhu na udržitelný, když se zredukuje o 100 miliard eur, což představuje až 50 procent hrubého domácího produktu (HDP). "Je důležité, aby nová vláda ... potvrdila jasně na papíře, v písemné formě, plnění programu a jeho prvků, včetně druhého programu. Budeme spolupracovat s novou vládou, jakmile získáme jasně tento závazek. Věřím, že je možné, že šestá splátka může být vyplacena v průběhu listopadu za podmínky, že bude existovat jasný a jednoznačný závazek nové vlády a že vyjádří jasnou vůli pracovat na druhém programu," dodal Juncker. Řecko se v loňském roce stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF) si Atény zajistily tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (přes 2,7 bilionu Kč). Země už dostala pět tranší.

Témata:  Řecko EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy