České stavebnictví je v krizi, očekává se propouštění

Tuzemské stavebnictví je v krizi, na firmy dopadá především šetření v rozpočtech na dopravní infrastrukturu. Uvádí to úterní vydání deníku E15.

reklama

„Situace se rapidně zhoršuje. Od léta 2009 nebyla vypsána žádná větší stavba, zásoba práce se tenčí a perspektiva na zlepšení je nulová,“ řekl deníku E15 Petr Čížek, šéf Sdružení pro výstavbu silnic po zasedání předsednictva.

Sdružení mimo jiné zastřešuje největší firmy oboru, jako je Skanska, Eurovia, Metrostav nebo Swietelsky. Podle aktuálních údajů ČSÚ pokleslo stavebnictví v září téměř o sedm procent, v srpnu o osm procent a v červenci o 11 procent. Léto je přitom vrcholem stavební sezony.

„Směrem dolů mířily jak pozemní stavby, tak inženýrské stavitelství. Stavební firmy v důsledku útlumu výroby rychle propouštějí,“ komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek. Podle Čížka firmy v posledních letech propouštějí desetinu zaměstnanců ročně, jen letos to bude 40 tisíc lidí. A zlepšení se nečeká.

„Určitý počet lidí zřejmě nebudeme schopni dále zaměstnávat,“ uvedl šéf Skansky Dan Ťok. Příliš optimismu do příštího roku nepanuje ani ve stavebnictví zaměřeném na soukromé investory. „Souvisí to s tím, že zákazníky jsou rodiny. Podle toho, co slyší od vládních činitelů a jak vidí ekonomiku, tak spíše vyčkávají a budou své plány na nákup nových bytů brzdit,“ řekl Ťok. Podle Čížka, který řídí společnost Swietelsky, zastavily stavební firmy investice a přestaly využívat část svých kapacit.

Nejvíc přitom útlum pociťují menší specializované firmy, které dosud fungovaly jako subdodavatelé velkých společností. Ty se ale nyní při nedostatku práce snaží uplatnit vlastní zaměstnance a stroje, systém subdodávek se tak rozpadá. Na stavebnictví jsou úzce navázáni i dopravci. „Firmy specializované na dopravu ve stavebnictví musí počítat s plánovaným útlumem souvisejícím s nedostatkem státních investic,“ varoval Martin Felix, mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia. Naopak dobrou kondici prý zatím jeví automobilový průmysl.

Témata: stavebnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky