dTest: Chytré náramky a hodinky z vás Bonda neudělají

Chytré hodinky a náramky dnes už nejsou výsadou filmových superagentů. Na trhu jich nalezneme poměrně dost, ačkoliv je zatím využijí spíše sportovci a technologičtí nadšenci. Časopis dTest nechal otestovat 12 fitness náramků a 10 chytrých hodinek, aby našel ty nejlepší. Jak dopadly ty nejdražší v porovnání s levnějšími modely?

Chytré hodinky, ilustrační fotografie
reklama

Na zápěstí aktivních lidí a nadšenců se v poslední době začínají objevovat chytré náramky a hodinky. Umějí monitorovat různorodé sportovní aktivity, denní činnosti i kvalitu spánku, ale mohou také fungovat jako prodloužená ruka mobilního telefonu, která uživatele upozorní na příchozí zprávy či dokonce umožní uskutečnit hovor bez použití mobilního telefonu. „Do testu byly zařazeny chytré náramky v cenovém rozmezí od 1600 do 7000 korun a chytré hodinky od 2300 do 18 000 korun. A ačkoliv se ty nejlevnější spíše objevovaly na koncích žebříčků, jejich vrcholy překvapivě nepatřily těm nejdražším,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Testy náramků byly zaměřeny především na sledování fyzických aktivit, přesnost a stálost dat. Zaměřily se i na chytré funkce a další vlastnosti jako výdrž baterie, přítomnost GPS, propojení s mobilním telefonem či pohodlí při nošení a užívání. „Chytré hodinky by navíc měly nabídnout dodatečné aplikace a rozšířené funkce jako čtení a odpovídání na SMS či zprávy na sociálních sítích. Výbavu v podobě skrytého laseru či ovládání automobilu na dálku nenabídl žádný model,“ doplňuje s nadsázkou Hoffmannová.

Sportovní chytré náramky by měly především správně měřit uživatelovu aktivitu, ale přesto v této kategorii mělo několik přístrojů nedostatky. Až na tři výjimky náramky neobsahovaly GPS a bohužel ani v počítání kroků či vzdálenosti vždy všechny nebodovaly. „Nejlépe se v testu umístil náramek Polar A380 díky dlouhé výdrži baterie a přesnosti naměřených dat. Komunikuje s telefonem a umí měřit srdeční tep. Bohužel postrádá GPS a výškoměr,“ komentuje vítěze Hoffmannová.

Chytré hodinky povětšinou stojí více, ale na rozdíl od náramků disponují větším displejem, množstvím aplikací a lepším propojením s mobilním telefonem. Jejich nevýhodou bývá nutnost častějšího nabíjení a až na výjimky nevydrží na jedno nabití více než pár dní. „Nejlepšími chytrými hodinkami v testu jsou Garmin vívoactive. Mezi jejich přednosti patří bezkonkurenční výdrž baterie a přesnost naměřených dat při monitoringu fyzických aktivit. Po uživatelské stránce jsou přívětivé a vybavené užitečnými funkcemi,“ shrnuje nejlepší chytré hodinky Hoffmannová a dodává: „Navíc si díky příznivé ceně od nás zároveň odnesly i označení pro výhodný nákup.“

Hodinkám Apple Watch Series 2 a Apple Watch Sport patří společné druhé a třetí místo, přičemž prvenství jim uniklo o pouhé procento. Jejich nevýhodou je nejhorší výdrž baterie a vysoká cena (18 000 respektive 9490 Kč). V testech však vedly v hodnocení chytrých funkcí a uživatelské přívětivosti.

Pokud byste si od Ježíška chytrého společníka na zápěstí přáli, rozhodněte se nejdříve, co od něho vlastně očekáváte. „Některé hodinky a náramky jsou dobré po uživatelské stránce a mají bohatou výbavu chytrých funkcí, ale nejsou přesné v měření dat. Jiné zase skvěle zvládají monitoring uživatelových aktivit, ale ne mnoho dalšího. Jednoznačného vítěze na všech frontách jsme na trhu nenašli,“ uzavírá Hoffmannová.

Témata: dTest | chytré hodinky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky