Členství v Evropské unii podporuje jen 60 procent Čechů. Nejméně od vstupu!

Se členstvím v Evropské unii souhlasí čím dál méně lidí a v současnosti unijní sympatie vyjadřují necelé dvě třetiny Čechů. Naopak podíl lidí, kteří souhlasí se členstvím v NATO se v posledních deseti letech nemění a je vyšší než v době vstupu, vyplývá to z průzkumu, který STEM zveřejnilo v pondělí.

reklama

Z výsledků říjnového průzkumu dále vyplynulo, že souhlas s členstvím v Evropské unii od roku 2009, kdy Česko Evropské unii předsedalo, postupně klesá a v současnosti je nižší než v době, kdy jsme do unijních struktur vstupovali.
 
Jasné ano Evropské unii vyjadřuje pouze 18 procent obyvatel, odpověď spíše ano zvolilo 41 procent lidí. Opačný názor převládá u celých dvou pětin Čechů. Největší podporu (80 procent) si členství v Evropské unii získalo pouze v době českého předsednictví.
 
Zcela jiný názor u většiny Čechů převládá v souvislosti s počtem lidí, kteří souhlasí se členstvím se vojenských strukturách NATO. "S členstvím v NATO souhlasí v současnosti více lidí než v době, kdy jsme se členy Severoatlantické aliance stali," uvádí dále průzkum. Navíc hranice oblíbenosti se pohybuje stále kolem 70 procent a nezaznamenává žádné zvláštní výkyvy, jako je tomu například u členství v Evropské unii.
 
Okruh těch, co nesouhlasí jak se členstvím v NATO, tak i v Evropské unii, tvoří zejména stoupenci levicových stran.
 
Členem Severoatlantické aliance se Česká republika stala v březnu roku 1999 a do Evropské unie vstoupila o pět let později, v květnu roku 2004.

Šetření STEM se uskutečnilo ve dnech 7. až 15. října a zúčastnilo se ho 1277 respondentů.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky