Obama zrychlil zadlužení USA o více než dvě stě let

V rámci drahých kovů jsme v průběhu jednoho týdne zažili obrovskou volatilitu. Cena se pohybovala v širokém pásmu 150 dolarů. Tyto výrazné pohyby v krátké době mohou na obchodníky působit negativně a vyvolávat u nich ukvapená rozhodnutí. Investoři by se neměli zbrkle zbavovat zlata – pokles ceny z poslední doby je pouze krátkodobý; z dlouhodobého hlediska má zlato velký potenciál růstu. A to zejména kvůli enormnímu zadlužení některých států, především USA. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Barack Obama
reklama

Je docela zarážející, že mnoho investorů se rychle zbavuje zlata hned na základě nějaké události, fámy a podobně. Takové uvažování je naprosto nelogické. Zlato, jak již bylo mnohokrát řečeno, rozhodně není spekulativní investicí. Poskytuje ochranu především v krizích, které hrozí v každé době. Krátkodobé výkyvy jsou přirozené, nikdy nedochází jen k růstu nebo poklesu. Na druhou stranu tady jsou obchodníci se zlatem a banky, jejichž prvořadým cílem není ochrana majetku – zlato je pro ně standardní obchodní komoditou.

Obama navýšil dluh USA stejně, jako za posledních 232 let před jeho vládou

USA neměly skutečný rozpočtový přebytek od roku 1960 a je velmi nepravděpodobné, že se tento trend nějak změní i za vlády Donalda Trumpa. Od roku 1971, kdy prezident Nixon zrušil zlatý standard, rostl dluh v průměru o 9 % ročně. Za vlády Baracka Obamy došlo k jeho zdvojnásobení. Spojeným státům trvalo celých 232 let (od jich vzniku v roce 1776 do roku 2008), než dluh narostl z nuly na 10 bilionů dolarů. Poté, co se vlády ujal Obama, stačilo pouhých 8 let na to, aby se dluh vyšplhal na téměř 20 bilionů. Tento trend je alarmující!

Ani nový prezident nebude jiný a již tak enormní zadlužení bude navyšovat. Je to zcela jasné – pro splnění svých předvolebních slibů potřebuje peníze. Není vůbec pravděpodobné, že by došlo k zastavení nebo dokonce ke snižování zadlužení. Pokud takovýto trend setrvá, mohl by být dluh do roku 2021 nejméně 28 bilionů dolarů, možná i mnohem více. Problémy globálního finančního systému, stres na trzích, vyšší nezaměstnanost, rostoucí úrokové sazby a neustálý masivní tisk peněz do ekonomiky nahrávají tomuto růstu.

Trump chronický trend zadlužování nezvrátí

Se všemi problémy, které na světě panují, bude mít Trump velké potíže, aby trend zadlužování zvrátil. Globální obchod klesá a je pravděpodobné, že se i nadále bude zhoršovat. Trump nastoupil do rychle rozjetého zadluženého vlaku. Dal jasně najevo, že je odhodlaný nakopnout americkou ekonomiku za každou cenu, nicméně na to bude potřebovat peníze a je zřejmé, že bez dalšího zadlužení to nepůjde. Důvody pro držení fyzického zlata jsou přesvědčivější než kdy jindy. Dluh stoupá a je nemožné předvídat, jakou cenu bude mít zlato, když bublina praskne. Může to být brzy a hodnota zlata bude najednou násobně vyšší.

Témata: obama, barack | USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky