Češi postaví elektrárnu na polárním kruhu

Otrokovická firma PSG získala mnohamiliardovou zakázku na severním Urale, postaví zde paroplynovou elektrárnu u města Salechard, kterým prochází severní polární kruh. Píše o tom pondělní vydání deníku E15.

reklama

Úvěr poskytne Česká exportní banka, pojištění státní společnost Egap. „Pokud jde o tuto elektrárnu, už máme souhlas dozorčí rady s pojištěním exportního úvěru,“ potvrdil listu E15 mluvčí Egapu Vlastimil Nesrsta.

Sama firma PSG zatím kontrakt podle deníku E15 nekomentuje. Celkově jde o projekt za více než deset miliard korun, dodávky a služby PSG by měly představovat kolem 8,5 miliardy, píše E15. Stavba elektrárny Poljarnaja je součástí gigantického plánu rozvoje severního Uralu, který zahrnuje stavbu silnic, železnic, elektráren a zajištění lepšího přístupu k tamnímu nerostnému bohatství včetně plynu, ropy a různých rud. Díky projektu se otvírají šance pro další české a slovenské firmy. Obrovskou zakázku na výstavbu železnice za desítky miliard tam má předjednanou také brněnská společnost OHL ŽS, podpis smlouvy je očekáván během prosincové návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze.

Elektrárna, kterou postaví PSG, bude mít podle deníku E15 výkon 268 megawattů, pokud jde o výrobu elektřiny, ale je možné ho až dvojnásobně navýšit. Poljarnaja bude zároveň zásobovat teplem právě město Salechard. Poptávka po elektřině, kterou nová elektrárna zajistí, silně roste v celém tamním rozvíjejícím se Jamaloněneckém autonomním okruhu. Stavbu nového paroplynového zdroje si od české PSG objednává velká korporace Ural průmyslový – Ural polární, kterou založily vlády pěti uralských regionů společně s ruskými firmami. Tamní regionální politici obhajovali výstavbu elektrárny s tím, že umožní další rozvoj severouralského průmyslu, stavebnictví a malého i středního byznysu. České firmy jednají o další spolupráci na rozvoji Uralu také s ruskými giganty jako Gazprom či Ruské železnice.

„Z hlediska působení českých firem na ruském trhu je to klíčový projekt. Pokud se to povede, bude možné navazovat dalšími aktivitami,“ řekl už dříve deníku E15 český velvyslanec v Rusku Petr Kolář. Rusové hledají i jiné zdroje financování, než jsou státní a regionální rozpočty, šanci Čechů tedy posiluje i zapojení Egapu a českých bank. Kromě České exportní banky jsou to například v případě chystané stavby železnice tuzemské dcery bank UniCredit a ING. Firma PSG se už v Rusku podílela i na dalších projektech paroplynových elektráren, podle dostupných informací se v budoucnu hodlá v Rusku pustit i do elektráren uhelných, napsal deník E15.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky