Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavádění EET může být podnikatelskou katastrofou desetiletí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bleskový průzkum sdružení Unie malých a středních podniků (SME UNION), který se zaměřil na současné zavádění elektronické evidence tržeb (EET), opět potvrdil, že většina českých podnikatelů se s novým evidováním tržeb stále neztotožnila. Celkem 67% dotazovaných, kterých se zavedení EET týká již od 1. prosince letošního roku, se obává komplikací v chodu svého podniku, 20% podnikatelů v oblasti drobných služeb a pohostinství dokonce zvažuje ukončení podnikání.

Sdružení SME UNION, které v minulosti propagovalo, aby v České republice nebyla zavedena elektronická evidence tržeb, či alespoň aby z ní byli vyňati drobní podnikatelé se ziskem do 1–2 milionů korun, provedlo bleskový průzkum, v němž se soustředí na aktuální dění mezi českým pohostinstvím a Ministerstvem financí. Povinná EET by se měla týkat zhruba 50 000 podnikatelů. Průzkum, který byl realizovaný na vzorku 900 respondentů, dokládá, že 67% podnikatelů se nové evidence velmi obává, 15% dotazovaných nemá stále dostatečné informace a až 20% podnikatelů uvažuje o ukončení podnikatelské činnosti v přímé souvislosti se zavedením EET.

Již z minulých průzkumů vyplynulo, že zavedení EET v budoucnu negativně ovlivní chod podniků, podnikatelé se strachují z vysokých nákladů, časové náročnosti, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy. Celý systém také přináší celou řadu nejistých výjimek. Mezi ně patří například výjimka dle aktuálního vyjádření ministra financí Andreje Babiše, že by v budoucnu elektronickou evidenci tržeb nemuseli využívat podnikatelé se ziskem do 250 tisíc korun. I ti však musejí mít zavedený systém EET k 1. prosinci.

„Zavádění EET už v řádech několika dnů aspiruje na zmatek a katastrofu desetiletí, celkový systém výjimek je stále velmi zmatečný. Drobní podnikatelé s ročním ziskem do 250 tisíc korun žijí v nejistotě, zda skutečně využijí elektronické vybavení, které si museli pořídit. Je možné, že nakonec budou z kategorie vyňati a EET se jich týkat vůbec nebude. Včerejší návrh pana Babiše o vyjmutí drobných podnikatelů a e-shopů, který přednesl na zasedání koaliční rady, všechny velmi překvapil. Je s podivem, že tuto skutečnost Ministerstvo financí zjistilo až těsně před oficiálním spuštěním EET,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. 

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.