Jsou Češi rasisté? Romové sami přiznávají: Sedíme doma, pobíráme dávky, bereme drogy

Česká republika čelí dlouhodobé kritice za svůj přístup k Romům. Ti ale nyní sami přiznávají, že za to, že "jsou nepoužitelní v práci, berou drogy a sedí doma a pobírají dávky" si mohou sami. Podle publicisty Romana Červeňáka tím padá představa, že jsou Češi rasisté.

Ilustrační fotografie
reklama

"Můžou Češi za to, že většina z nás nemá žádné vzdělání, a tak jsme na trhu práce nepoužitelní? Můžou Češi za to, že spousta z nás, než aby pracovala za nízký plat (kvůli neodbornosti) raději sedí doma a pobírá sociální dávky? Můžou Češi za to, že naši mladí berou drogy? Že všechno, co vydělají nebo dostanou od státu, utrácí v hernách a kasinech? Můžou za to, že máme 16leté hrdé maminky?" ptá se na webu Romea.cz publicista a vzápětí odpovídá: "Nejspíš ne."

Nepopírá, že Romové často tvrdí, že Češi jsou rasisté. Následně se ale zamýšlí nad tím, proč tedy Čechům nevadí Vietnamci, Rusové, Poláci nebo Slováci. "Žijeme v tomto státě mezi rasisty nebo jsme si tu nenávist k nám vytvořili sami?" táže se publicista.

"Za poslední měsíc jsem díky tragédii, která se stala v Žatci, viděl stovky videí a komentářů, kde naši lidé hlásají nebo píšou: "Romale, musíme se sjednotit, musíme držet spolu, musíme si pomáhat..." A já se ptám, čemu tím pomůžeme? Co se tím změní? Myslíte si, že když ukážeme Čechům, že se máme rádi a stojíme za sebou, tak nás taky začnou mít rádi? Ne, nejspíše ne," pokračuje publicista.

Následně radí Romům, že pokud chtějí změnu a chtějí, aby je lidé "v této zemi brali jako sobě rovné", tedy pokud chtějí chodit po světě s hlavou vztyčenou a nechtějí se stydět za svůj původ, pak musí začít sami u sebe. "My jsme ti, kteří se musí změnit a ne všichni kolem nás," podotkl.

Podle něj je například potřeba jít svým dětem příkladem tím, že každý den ráno vstanou do práce, protože zadarmo jim nikdo nic nedá. "Musíme své děti učit, že je potřeba mluvit a chovat se ke všem lidem slušně, pokud chceme, aby se tak chovali i oni k nám. Naučit je respektu a úctě k sobě samým. Jedině tak si tyto vlastnosti mohou vybudovat i u ostatních," podotkl.

Je prý také potřeba děti důrazně vést k tomu, aby chodily do školy, aby se naučily povinnostem a řádu. I po škole je ale potřeba se jim věnovat, napsat s nimi úkoly a připravit je na další den. "Jsem si jistý, že každé takto vedené dítě může po základní škole nastoupit na školu střední nebo dokonce na školu vysokou, protože my Romové nejsme hloupí. My jsme jen líní a možná i, bohužel, špatně vedení," píše publicista.

Závěrem radí Romům, aby nečekali, že se kvůli nim všichni a všechno změní. Tu změnu si musí vytvořit sami, protože to za ně nikdo neudělá. "Je mi jasné, že spousta z vás se mnou nesouhlasí a řeknou si, že jsem jenom další cigán co si hraje na gádža, ale nevadí. Věřím, že je spousta Romů, co chtějí lepší život pro sebe a svoje rodiny. Věřím, že je spousta Romů, co si umí položit ruku na srdce a přiznat si realitu," dodal.

Témata: Romové | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky