Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ porušil předpisy, dostal další pokutu ve výši 12,5 milionu korun

ČEZ porušil předpisy, dostal další pokutu ve výši 12,5 milionu korun

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Energetická firma ČEZ dostala další pokutu od albánského ministerstva hospodářství. Informoval o tom v pátek server Balkans.com s tím, že ČEZ bude muset zaplatit půl milionu eur (cca 12,5 milionu korun).

Pokuta, kterou ČEZ dostal je podle serveru již druhým trestem, který firma dostala během posledních několika dní. První pokutu ve výši 30 milionů albánských leků (5,31 milionu korun) obdržel za instalaci elektroměrů, které neschválilo albánské ředitelství pro metrologii (DPM). Ředitelství pro metrologii podle serveru reagovalo na stížnosti spotřebitelů a zjistilo porušení albánských předpisů ze strany ČEZu, uvedlo ministerstvo hospodářství v tiskovém prohlášení. Navíc také varovalo ČEZ, že přijme další opatření, pokud společnost nebude respektovat albánské zákony.

„Proti této pokutě se rovněž odvoláme, jsme stejně jako v prvním případě přesvědčeni o její neoprávněnosti," sdělila agentuře Mediafax tisková mluvčí ČEZ Eva Nováková. "V současné době totiž teprve probíhají jednání na půdě albánského regulátora, který by měl náklady na nedávno zavedenou povinnost kontroly nových elektroměrů zohlednit v distribučních tarifech. Zároveň dojednáváme kontrakt se státní laboratoří, která má v Albánii jako jediná oprávnění k požadovaným kontrolám nových elektroměrů. Naše albánská distribuční společnost ze strany zákazníků neeviduje žádné stížnosti, ani k nim není důvod, všechny nově instalované elektroměry samozřejmě odpovídají přísným evropským normám, jsou vyrobeny v Evropské unii. Věříme, že se toto nedorozumění brzy vyřeší,“ dodala Nováková.

Témata:  ČEZ

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.